Recept: Kipplaattaart

Eén van de lekkerste dingen om te eten, vind ik kip. Dit kun je op zoveel manieren klaar maken en ik vind het op vrijwel al die manieren hartstikke lekker. Denk bijvoorbeeld aan de pastasalade met gerookte kipfilet die ik eerder publiceerde, of de krokante champignontaart met gerookte kip. Dit keer koos ik voor gewone kipfilet, die ik verwerkte in een overheerlijke kipplaattaart. Redelijk eenvoudig te maken, een tijdje in de oven en je kunt aan tafel.

Ingrediënten voor de kipplaattaart

Als je de kipplaattaart wilt maken voor 4 personen, dan heb je de onderstaande ingrediënten nodig. Daarnaast heb je ook een taartvorm nodig met een doorsnede van 30 centimeter. Let op: het is aan te raden om naast de onderstaande ingrediënten ook de benodigdheden voor een salade in huis te halen, anders is het nogal een karige maaltijd:

  • 500 gram kipfilet
  • 250 milliliter slagroom
  • 50 gram boter
  • 30 gram Italiaanse kruiden
  • 6 plakjes deeg voor hartige taart
  • 3 uien
  • 3 eieren
  • 3 teentjes knoflook

Recept voor de kipplaattaart

Verwarm de oven voor op 225°C. Verhit de helft van de boter in een koekenpan. Bak hierin de kipfilets aan elke zijde 3 minuten. Haal de kip uit de pan en laat afkoelen op een bord. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de rest van de boter in de koekenpan. Laat hierin de ui en de knoflook 15 tot 20 minuten stoven.

Snijd de Italiaanse kruiden fijn. Roer de eieren en de slagroom los in een kom. Doe hier de Italiaanse kruiden bij. Bekleed vervolgens de taartvorm met plakjes taartdeeg. Snijd de kip in dunne reepjes en meng dit met het mengsel van ui en ei. Schep de vulling in de taartvorm en verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem.

Zet de kipplaattaart in de oven. Zet na 10 minuten de oventemperatuur terug naar 175°C. Bak de taart in circa 40 minuten goudbruin en gaar. Serveer de kipplaattaart met een salade.

Het oorspronkelijke recept voor deze kipplaattaart is overigens afkomstig van AllerHande.