Recept: krokante champignontaart met gerookte kip

Een aantal maanden geleden at ik voor het eerst de krokante champignontaart met gerookte kip. Al bij de eerste hap wist ik: dit ga ik nog veel vaker maken! Man, man, man, zó lekker. Haast niet in woorden uit te drukken! 😉 Bovendien ook nog eens hartstikke makkelijk om te maken, dus daarvoor hoef je ’t ook zeker niet te laten. Bekijk onderstaand het recept en geniet mee!

Ingrediënten voor de krokante champignontaart

  • 500 gram champignons
  • 200 gram gerookte kipfilet
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 pak filobladerdeeg
  • 2 eieren
  • olijfolie
  • kruiden naar smaak

En zo maak je de champignontaart

Laat het filobladerdeeg ontdooien volgens de aanwijzingen op de verpakking. Let er op dat je dit ruim op tijd doet, anders breek je het deeg in stukken en heb je er niks meer aan 😉 Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de champignons schoon en snijd ze in kwarten. Snijd de gerookte kipfilet in blokjes. Of wees slim en koop – net als ik deed – een pakje met gerookte kipreepjes.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak de champignons daarin in 5 minuten op hoog vuur bruin. Zorg ervoor dat al het vocht verdampt. Schep vervolgens de crème fraîche door de champignons heen en haal de pan van het vuur. Roer de reepjes kipfilet en de eieren door de champignons heen. Breng desgewenst op smaak met wat kruiden (denk: kerrie, tijm, peper en zout).

Haal het filodeeg uit de verpakking en vouw de vellen voorzichtig uit. Smeer de bovenkant van elk vel in met een dun laagje olijfolie. Verdeel de deegvellen met de ingevette kant naar boven over een springvorm en laat ze steeds iets over elkaar vallen. Zorg ervoor dat het deeg ruim over de rand hangt. Dek de bodem van de springvorm af met twee vellen filodeeg, zodat de bodem gesloten is.

Verdeel het champignonmengsel over de deegbodem. Vouw het overhangende deeg losjes terug over de vulling en bestrijk de bovenkant met een dun laagje olijfolie. Bak de taart in 30 minuten goudbruin en knapperig in de oven.

Serveertip: een lekkere, groene salade erbij. Ik had er eentje met onder andere rode paprika en komkommer. Het originele recept voor de champignontaart vind je op de website van Allerhande.