Dit zijn de health trends van 2023

De gezondheidsbeurs is vandaag van start gegaan. Reden genoeg om eens in de health trends van 2023 te duiken. Want op welke manier besteden wij het liefst aandacht aan onze gezondheid? Zijn er bepaalde diëten populair? Wij gingen op onderzoek uit en spotten de volgende trends.

1. Mental health first

Mentale gezondheid krijgt (gelukkig!) steeds meer aandacht. Een gebroken been is makkelijk te zien, maar innerlijke worstelingen openbaren zich een stuk moeilijker. Dit betekent gelukkig niet dat we daar anno 2023 geen aandacht aan willen besteden. Steeds vaker nemen we de tijd om naar binnen te keren en onze demonen in de ogen aan te kijken. Niet alleen onze klachten, maar ook onze nieuwsgierigheid maken dat we steeds vaker opzoek gaan naar antwoorden. Door middel van een bezoek aan een erfelijk familietrauma therapeut of een gesprek met een coach. Geestelijke gezondheid krijgt steeds meer urgentie.

health trends van 2023

2. Yang Sheng

Eén van de opvallende health trends van 2023 is Yang Sheng. Het betekent ‘leven geven aan leven’ of ‘het leven voeden’. Chinezen zien het leven als een kostbare gift die vraagt om zorg en onderhoud. Alleen zo kan het leven levendig blijven. De oude Chinese geneeskunde is dan ook veelal gericht op preventie. Van voedingsadviezen tot bewegingskunsten, alles om je lijf in een gezonde staat te houden. Deze Yang Sheng filosofie dringt nu ook goed door in onze gezondheidswereld. Door zorg te dragen voor voldoende rust, slaap, frisse lucht, hygiëne, ontspanning en lichaamsbeweging is het mogelijk om in topconditie te komen. Kortom, lief zijn voor je lijf.

3. Holistisch sporten

Sporten en bewegen, dat doe je zeker niet alleen om in shape te blijven of af te vallen. Sporten en bewegen betekent thuiskomen in je lijf en ruimte geven aan het hier en nu. De holistische sporttrend is dan ook geen verrassende nieuwkomer. Bij holisme gaat het erom dat alles met elkaar in verbinding staat; je lijf, je emoties, je gezondheid en ga zo maar door. Door binnen een sport aandacht te besteden aan al deze zaken breng je lichaam en geest in balans. Van Yoga tot mindful dansen en body-balance, het aanbod is groot.

health trends van 2023

4. Mouth taping

Mouth taping?! Ja je leest het goed. Een gezondheids- en welzijnstrend die in 2023 zal groeien is het tapen van je mond tijdens de nacht. Een bizarre trend die bij veel wellnessliefhebbers aan populariteit lijkt te winnen. Door je mond tijdens de nacht af te tapen dwing je jezelf om rustig door je neus te ademen. Het door je neus ademen zou gezondheidsvoordelen opleveren zoals het bevochtigen van de neusholtes. Bijzonder? Dat is zeker! Deze trend is dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd. Wees voorzichtig..

5. Slaapsynchronisatie

Door je slaapcyclus aan te passen aan het ritme van de natuur (zoals de zon en de maan), leef je in lijn met jouw circadiane ritme. Deze ‘slaapsynchronisatie’ zoals we dit noemen, kan helpen sneller in slaap te vallen en gevoelens van stress en angst te verminderen. Ga iedere dag om dezelfde tijd naar bed en stap ook iedere ochtend op dezelfde tijd uit bed. Je zult zien dat je lichaam heerlijk reageert op deze fijne structuur, aldus vele slaapcoaches en onderzoekers.

health trends van 2023