Draag jij het trauma van jouw oma bij je? In gesprek met erfelijk familietrauma therapeut Mark Schadenberg

Je oma die de oorlog heeft meegemaakt, je moeder die misbruikt is als kind.. gebeurtenissen die voor het leven gegrift zijn in hun DNA, maar ook in dat van jou. HUH, WAT? Ja, volgens erfelijk familietrauma therapeut Mark Schadenberg is dit klink klare koek. Wij spraken hem over de verwerking van familietrauma’s en hoe hij mensen hierbij helpt.

Mark, wij kennen jou als de slaapcoach van Nederland. Hoe ben je uiteindelijk in het erfelijke familietrauma gerold?

Jullie kennen mij inderdaad vanuit de hoedanigheid als slaapcoach. Zo schreef ik al meerdere stukken voor Ladify over het verbeteren van je slaap en word ik nog regelmatig door verschillende instanties en bedrijven ingehuurd om hierover te spreken. Maar in mijn zoektocht naar mijn innerlijke onrust kwam ik erachter dat mijn eigen slaapproblematiek (en dat van mijn cliënten) door zoveel meer kwam dan alleen maar de eigen trauma’s. Ik ervaarde dat mensen stressreacties hadden op iets dat niet van hen was. Wanneer ik hen vroeg naar gebeurtenissen in de familielijn, kwam ik er keer op keer achter dat er een herhaling van de geschiedenis plaatsvond. Iets waarmee ik iets moest, ook in mijn rol als slaapcoach waarin ik tot dan toe bezig was met bewustwording en inzicht, slechts 20% van de heling. Ik ontdekte dat door het doorleven van de verhalen en pijnstukken uit het verleden, het mogelijk is om de erfelijke belasting in de familie op te lossen. En ik kan je zeggen, hierdoor ga je automatisch ook beter slapen!

Mark Schadenberg erfelijk familietrauma therapeut

Onbewust herbeleven we bepaalde angsten die onze moeder heeft gehad, herhalen we teleurstellingen van onze vader of kopiëren we de mislukte relaties van onze grootouders.

Kun je ons uitleggen wat een erfelijk familietrauma precies is en hoe je er aan komt?

De emotionele geschiedenis die jij met je familie deelt, begon al voordat je werd verwekt. Toen je oma vijf maanden zwanger was van je moeder, zat de eicel die jou uiteindelijk zal worden al in de baarmoeder van je moeder. Dat betekent dat jij, je moeder en je grootmoeder allemaal dezelfde biologische omgeving deelden. Wat jouw grootmoeder ook heeft meegemaakt – haar trauma’s en verdriet – het kan jouw emotionele erfenis worden. Het vormt een blauwdruk voor het leven dat je nu leeft en kan – indien je hier niets mee doet – doorgegeven worden aan jouw kinderen. Het goede nieuws is dan ook dat het mogelijk is om het familietrauma op te lossen en daarmee de erfenis te beëindigen. Dit is precies waar ik mensen nu mee help.

We horen steeds meer mensen spreken over de emotionele familie erfenis. Op televisie, in podcasts en natuurlijk op social media. Waar komt volgens jou deze groeiende interesse vandaan?

In de wereld om ons heen ontstaat steeds meer (zelf)bewustzijn, waardoor men bereid is om het collectieve trauma in de wereld aan te pakken door eigen traumastukken te helen. Men weet dat het geen zin meer heeft om met de vingers naar anderen te wijzen, maar voelt dat men met zichzelf aan de slag mag gaan. Door dit proces aan te gaan en in verbinding te komen met jezelf, wordt de wereld een stuk mooier en liefdevoller. Voor mij betekende dit dat ik aan de slag mocht met mijn eigen familietrauma. Zo ontving mijn moeder vroeger helaas weinig liefde van haar moeder, kreeg vervolgens meerdere miskramen en toen mij, een te vroeg geboren couveuse kindje. De verbinding was ergens gebroken, waardoor de stroom van liefde stagneerde, ook naar mij toe. Door dit trauma te adresseren en te helen, heb ik de ketting verbroken en is het trauma opgelost. Een bevrijding kan ik je vertellen!

Mark Schadenberg erfelijk familietrauma therapeut

Dan even naar jouw werk als therapeut. Wat voor mensen komen er bij jou en met welk type vraagstukken

Goede vraag! In mijn praktijk is er ruimte voor iedereen en elk vraagstuk. Zo ontvang ik vrouwen die meerdere miskramen hebben gehad in mijn praktijk, help ik mensen met zowel fysieke als mentale gezondheidsproblemen en ook ouders die struggelen in het ouderschap. Maar ook topsporters weten inmiddels de weg naar mij te vinden. Zo hielp ik topschaatser Gijs Esders met het detecteren en oplossen van zijn familietrauma voor het verbeteren van zijn sportprestaties.

Stel, wij willen een sessie bij jou ondergaan. Hoe ziet dit er dan precies uit?

Voor de afspraak ontvang je van mij een intakeformulier, zodat ik me alvast kan inlezen in jouw voorouderlijke lijn en vraagstukken. Tijdens de sessie creëer ik een veilige ruimte waar ik mijn spirituele, mentale, emotionele en fysieke energie inzet om te kunnen keren naar het onbewuste brein. Hier liggen de geheimen en trauma’s van onze voorouders verborgen. Aangekomen bij de pijnpunten en trauma’s, brengen we deze samen in kaart en zorg ik dat jij deze opnieuw doorleeft. Door het herleven van het trauma ontstaat er ruimte om te helen en kunnen we aan de slag gaan met overtuigingen die moeten worden omgebogen. De sessie sluiten we af met een ritueel waarbij veel energie vrij komt, naast opluchting en verdriet. Ook voor mij, iedere keer opnieuw, een magisch moment.

Benieuwd naar meer informatie over familietrauma? Bezoek Mark zijn website.