Dit zijn de culinaire specialiteiten van de wintersportgebieden

Het wintersportseizoen zit er weer aan te komen en dat betekent naast urenlange sneeuwpret de batterij opladen met behulp van heerlijke (lokale) lekkernijen. Van kaasfondues tot stoofpotjes en van soep tot worst. Het eten in de bergen is zeer voedzaam en sterk van smaak. Je moet natuurlijk wel voldoende brandstof hebben voor die volgende run van de pistes. Wij zetten ze op een rij. Dit zijn de culinaire specialiteiten van de wintersportgebieden.

Frankrijk

In Frankrijk zijn ze natuurlijk dol op kaas, heel veel kaas! En dat is in de Franse Alpen niet anders, zeker niet tijdens het wintersportseizoen. Van Tomme de Savoie tot Roquefort en van een Fondue Savoyarde tot het ovengerecht Tartiflette rijkelijk bedekt met een laag kaas. Een perfecte bodem voor een dag op de latten!

  • Croque Monsieur & Croque Madame
  • Tartiflette
  • Fondue Savoyarde
  • Crozets
  • Tarte à la Myrtille
Culinaire specialiteiten van de verschillende wintersportgebieden
Savoyarde fondue

Oostenrijk

Wie aan Oostenrijk denkt, denkt aan Wiener Schnitzel. Zo’n grote lap gepanneerd vlees dat nauwelijks op je bord past. En daarbij natuurlijk heerlijke frites en een citroentje voor het frisje. Maar vergeet niet dat Oostenrijk nog veel meer heerlijke winterse gerechten kent. Wat dacht je van Kaiserschmarrn, curryworst en als dessert natuurlijk een Apfelstrudel? Wij beginnen alvast te watertanden.

  • Apfelstrudel
  • Kaiserschmarrn
  • Goulashsoep
  • Käsespätzle
  • Wiener Schnitzel mit pommes
  • Tiroler Gröstl
  • Curryworst mit pommes

Dit zijn de culinaire specialiteiten van de wintersportgebieden

Culinaire specialiteiten van de verschillende wintersportgebieden
Curry wurst

Duitsland

Duitsers houden van ‘Schwein’, dat moge duidelijk zijn. Specialiteiten die je hier tegenkomt zijn dan ook Schweinsbraten, Weisswurst en Schweinshaxe, een geroosterde ham. Vaak geserveerd met aardappelen en winterse groenten zoals rode kool.

  • Schweinsbraten
  • Weisswurst mit einer Brezel
  • Schweinshaxe
Culinaire specialiteiten van de verschillende wintersportgebieden
Schweinbraten

Zwitserland

Ben je in Zwitserland op vakantie dan kun je natuurlijk het land niet verlaten alvorens van de Zwitserse Rösti te genieten, een gerecht van kruimige aardappelen, ei en kaas. Of wat dacht je van Raclette? Gesmolten kaas druipt van zijn korst om vervolgens te worden opgeschept met heerlijk brood, aardappelen of groenten.

  • Rösti
  • Raclette
  • Älpermagronen
Culinaire specialiteiten van de verschillende wintersportgebieden
Gnocchi

Italië

Hoewel Italië voor Nederlanders niet per se de wintersportplek to be is, kun je er zeker heerlijk skiën! En lekker eten, daar zijn de Italianen natuurlijk experts in. Van huisgemaakte Gnocchi tot het bijgerecht Polenta. Ga je wintersporten in Italië dan zul je deze gerechten zeker tegenkomen!

  • Gnocchi
  • Canderli
  • Polenta