Eerste kerstdag vandaag lieve ladies. Waarschijnlijk ben je nu bezig met de voorbereidingen voor het kerstontbijt (of brunch voor de uitslapers onder ons) en heb je je menu voor vanavond en morgen natuurlijk al láng klaar. Deze dagen staan bij velen van ons natuurlijk in het teken van lekker eten en drinken. En elk jaar hebben we weer veel te veel in huis en eet je de week na kerst nog van al het lekkers. Iets wat bij ons nog al een over blijft zijn stukjes lekkere kaasjes. Die koop je vaak in grote stukken en niet iedereen houdt ervan. Mooi dus als basis voor onze diner tip voor derde kerstdag 😉
Leftovers
Zorg ervoor dat je voor kerst gewoon al een flink stuk Gruyère in huis hebt (die overigens ook gewoon prima smaakt bij de borrel). Vaak heb je ook nog wel wat andere kaasjes, wat wijn, een stuk stukbrood en wellicht wat groenten over die bij de gourmet over zijn gebleven. Gooi ze niet weg, want ze komen nu van pas bij onze makkelijke maar overheerlijke kaasfondue.
Ingrediënten voor 2 personen
- Een flink stuk in kleine blokjes gesneden Gruyère
- Een half (of heel) zakje geraspte belegen kaas
- Een half stuk in kleine blokjes gesneden Chaumes
- Flinke scheut witte wijn (maakt niet uit welke maar liefst wel droog)
- 2 teentjes knoflook
- Vers gemalen peper
- Snufje nootmuskaat
Bereidingswijze
Je wrijft een steelpannetje in met het teentje knoflook. Voor de knoflookliefhebbers onder ons, kan er ook gewoon een geperst teentje in. Doe de flinke scheut wijn in het pannetje en laat het bijna koken. Voeg hier vervolgens alle kazen voorzichtig bij en blijf roeren. Laat het vuur gewoon laag staan. Te snel verwarmen kan de kaas draderig maken, dus laat het geheel gewoon rustig warm worden en blijf regelmatig roeren. Voeg vervolgens de nootmuskaat toe en de vers gemalen peper.
Zet dit op een rechaudje (warmhoudplaatje) op tafel en dip er de volgende dingen in:
- Stukjes brood (lekker om een mix te hebben van diverse soorten)
- Rauwe champignons
- Broccoli
- Bloemkool
- Tomaatjes
- Stukjes wortel
- Stukjes ananas
- Peer (ook erg lekker met een blaumschimmelkaasje door je fondue)
Maar voel je vrij om erin te dippen wat jij lekker vindt! En dit geldt natuurlijk ook voor de kaasjes die je in de fondue doet. Ben je van de Italiaanse kazen, dan zijn Taleggio en Parmezaan ook heerlijk om erbij te doen. Dat is het leuke van dit soort recepten….doe gewoon wat je lekker vindt 😉