Zo bepaal je jouw doelstellingen voor 2024

Nog even en we tellen af naar 2024. Hoogste tijd om deze week nog eens goed na te denken over jouw doelstellingen voor 2024. We kennen allemaal de goedbedoelde voornemens zoals afvallen, meer bewegen en ga zo maar door. Maar vaak verdwijnen deze al snel op de achtergrond omdat ze niet concreet genoeg zijn gemaakt. Dat kan beter!

But first, de recap

Bij het maken van een plan hoort een evaluatie van dat wat is geweest. Tijd om te reflecteren dus! Wat ging er goed in 2023? Waar ben je trots op? En welke dingen had je willen bereiken, maar wat is je misschien niet gelukt? Ga eens goed zitten om kritisch terug te blikken op het afgelopen jaar en filter hieruit de dingen die je wilt meenemen naar 2024.

Klaar om jouw jaardoelstellingen van 2024 te formuleren?

jaardoelstellingen opstellen
Credits: Ekaterina Blovtsova via Pexels

Zo stel je jouw doelstellingen voor 2024 op

We hebben allemaal wel eens van het concept SMART gehoord, ofwel de criteria waaraan goede doelstellingen moeten voldoen. Niet voor niets willen we jou dan ook op het hart drukken om ook smart met jouw persoonlijke doelstellingen om te gaan!

Wees specifiek

Formuleer jouw doelstellingen zo specifiek mogelijk, zodat het duidelijk is wat je graag zou willen bereiken. Zo is het makkelijk om te zeggen dat je jouw netwerk in 2024 zou willen uitbreiden, maar maak je jouw doelstelling beter door hier concrete acties aan te verbinden, zoals het je verdiepen in netwerktips, contact leggen met 15 voor jou nog onbekende professionals in jouw vakgebied of het bezoeken van 3 netwerkevenementen. Op deze manier worden jouw doelstellingen ook direct meetbaar!

Blijf realistisch

Ambitie, wij houden ervan, maar om jouw doelstellingen te kunnen bereiken zul je realistisch moeten blijven. Wat is er haalbaar binnen het tijdsbestek van een jaar? En hoeveel tijd kun je voor jouw doelstelling vrijmaken? Ben je in 2024 bijvoorbeeld echt van plan om gezonder te gaan leven, dan kan het (1) helpen om hiervoor een specifieke doelstelling op te stellen zoals het deelnemen aan een sportevenement, maar (2) zul je ook het juiste sportevenement moeten kiezen dat past bij jouw mogelijkheden om te trainen. Het rennen van een marathon vergt immers heel wat uurtjes voorbereiding! Kortom, doe van te voren een check op jouw beschikbare middelen, zoals tijd, budget en support.

jaardoelstellingen halen
Credits: Ekaterina Bolovtsova via Pexels

Onderverdeel in behapbare taken

Zo nu je jouw realistische doelstellingen voor 2024 concreet hebt gemaakt is het tijd om deze doelen onder te verdelen in behapbare taken, ofwel kleine mijlpalen. Dit maakt het behalen van jouw doelstellingen overzichtelijker en gemakkelijker te managen. Bovendien heb je dan regelmatig een succesje om te vieren; raak je zo lekker gemotiveerd van! Van het eindelijk doen van die bhv cursus tot het aanvragen van een museumkaart en het bezoeken van een museum. Every step counts, hoe klein ook!

Het is de reis die telt

Leuk al die ambities en die doelstellingen, maar onthoud dat het uiteindelijk om de reis ernaartoe draait. Het behalen van een doelstelling is slechts een (tijdelijk) station. Zit dus niet bij de pakken neer wanneer dingen niet in één keer lukken. Het is vallen en opstaan, ook in 2024! Geniet dus van de reis, sta bewust stil bij de lessen die je leert en vier de successen die je behaalt. Zo kom je steeds weer een stukje dichterbij die persoon die jij graag zou willen zijn.. Happy new year!