Netwerken als een pro. Peggy de Lange geeft tips

Netwerken is iets wat veel vrouwen liever vermijden omdat het eng en spannend kan zijn. Helemaal als je er nog weinig ervaring mee hebt of als je introvert bent. Toch is Peggy de Lange van freelanceplatform Fiverr van mening dat een groot netwerk belangrijk is voor je toekomst. En omdat ze vindt dat vrouwen elkaar hierbij moeten helpen deelt ze – speciaal voor ons – haar tips om anderen te overtuigen van jouw expertise, want helaas “nice girls don’t get the corner office”. Netwerken als een pro, zo doe je dat.

Ga naar netwerkevents

Om nieuwe mensen te ontmoeten is het belangrijk om netwerkevenementen bij te wonen, zeker als (beginnend) ZZP’er. Om het meeste uit zo’n evenement te halen – te netwerken als een pro – onderzoek je welke organisatie de drijvende kracht is en wie de sprekers zijn. Als er een evenementpagina is, kijk dan ook naar de mensen die een RSVP hebben ingediend. Onderzoek de professionele achtergrond van leidinggevenden, CEO’s of thought leaders. Zo weet je wie je voor je hebt, nog voordat je een gesprek aanknoopt. 

Bedenk een elevator pitch

Bedenk van tevoren niet alleen wie de rest is, maar ook wat je over jezelf wil vertellen. Ga na wat je waard bent en bedenk wat je kernwaarden zijn. Probeer dit vervolgens in een pakkende elevator pitch te verzamelen. Dit is een pitch van ongeveer een minuut –  de tijdsduur van een (heel lange) lift – waarin je iemand over jouw business vertelt. Geef een korte introductie en leg uit wat je op dit moment doet. Waar ben je goed in? Waar word je enthousiast van? En wat zijn je toekomstplannen?

Plan koffiemomenten in

Heb je nieuwe en interessante mensen ontmoet? Mooi! Je kunt ze altijd uitnodigen op LinkedIn of – nog beter – meteen vragen of zij een keer een kop koffie willen drinken. Op deze manier leer je de nieuwe mensen beter kennen en zij jou. Dit voelt in het begin misschien een beetje gek en brutaal, maar het kan in de toekomst erg handig zijn voor een nieuwe job of klus! 

Mocht je in de toekomst deze mensen nodig hebben, dan ken je ze tenminste persoonlijk. Smalltalk is en blijft een belangrijk onderdeel van relaties onderhouden. Alleen zo kun je netwerken als een pro. Voel je niet bezwaard, want mensen vinden het vaak leuk om over zichzelf en hun baan te vertellen. De terugkerende tip blijft: bereid je goed voor. Wie heb je tegenover je en wat kan deze persoon met jouw expertise?

Word lid van co-working spaces

Freelancers en ondernemers hangen graag rond in co-working spaces. Vandaar dat het als freelancer of young professional slim is om je aan te sluiten bij zo’n community. Hier komen vaak mooie en duurzame relaties uit voort. Je hebt ook speciale co-working spaces voor vrouwen, zoals Hashtag Workmode. Vaak organiseren dit soort plekken ook lunch-and-learns en happy hours waar je gemakkelijk nieuwe mensen leert kennen. Ook externe events als Heineken Afterwork kunnen interessant zijn om te netwerken. 

Gebruik je social mediakanalen

Vandaag de dag posten bedrijven die nieuwe medewerkers of freelancers zoeken dit gewoon online. Dit betekent dat je als freelancer gemakkelijk mogelijkheden kunt vinden om ondersteuning en waarde te bieden aan potentiële connecties of klanten. Je denkt misschien dat het platform hiervoor alleen LinkedIn is, maar denk ook vooral aan Facebook. Er bestaan veel interessante Facebookgroepen, dus ga opzoek en word lid van groepen binnen jouw branche. Een aantal interessante communities specifiek voor businesswomen zijn:

Remote netwerken

Ook in het buitenland is het mogelijk om te netwerken. Wellicht iets moeilijker en vooral spannender als het in Engels moet, maar het is bijna overal in de wereld mogelijk om in contact te komen met gelijkgestemden en een netwerk op te bouwen. Ook hier is social media vaak je beste vriendin wat betreft het vinden van interessante events. Wil je helemaal goed scoren? Deel dan tips met anderen en breng zelf professionals bij elkaar. Want vrouwen vergeet niet: samen staan we het sterkst!