Van bakfiets tot fietskar: op pad met jouw kleine

Maanden hebben jullie samen liggen cocoonen, maar langzaamaan krijg je zin om de babybubbel te verlaten en jullie wereld te vergroten. Tijd om eropuit te gaan! En hoe kan dat nu beter dan op de fiets? Omdat je in het verkeer erg kwetsbaar bent is het belangrijk om – net als in de auto – extra veiligheidsmaatregelen te nemen voor jouw kleintje. Van Bakfiets tot fietskar: zo ga je veilig op (fiets-)avontuur met jouw opgroeiende kleintje.

In de bakfiets

In de Randstad een begrip, en inmiddels een populaire vervanging voor de auto: de bakfiets. Kijk jij ernaar uit om een kopje koffie te drinken in het park even verderop, die vriendin te bezoeken of een boodschap te doen op de markt? En dan natuurlijk met jouw kleintje… Stap dan op de bakfiets en vervoer jouw kind voorin in een speciale babyschaal of maxi cosi. Een beetje afhankelijk van het kindje (de nekspieren moeten voldoende ontwikkeld zijn) kan je jouw kleine al vanaf ongeveer 3 maanden in de bakfiets vervoeren. Let hierbij wel goed op het juiste gebruik van een tuigje, je fietsroute (vooral niet te hobbelig!) en houd je tochtje kort. Ideaal, want er is ook nog ruimte voor de boodschappen!

In het fietszitje

Wil jij op jouw eigen fiets op pad met jouw kind? Doe dit niet al te vroeg. Hoewel jouw baby thuis in de draagzak heerlijk veilig en warm zit, is ermee fietsen toch heel gevaarlijk! Wacht liever tot jouw kleintje groot genoeg is om te kunnen zitten. Gaat dit goed? Dan neem je hem of haar eenvoudig mee in een veilig kinderzitje achterop de fiets. Zorg dat de leuning de rug van je kind goed ondersteunt en dat de voetjes goed zijn vastgebonden. Je moet er toch niet aan denken dat deze tussen de spaken belanden! Verder is een goed tuigje van belang zodat jouw eigenwijze dreumes niet zelf kan besluiten om het stoeltje te verlaten. Zorg ook dat het stoeltje voorzien is van goede reflectoren. Zo ben je goed zichtbaar voor het overige verkeer.

In de fietskar

Hoe graag je het zelf ook zou willen, je kunt jouw kind niet eeuwig in een fietsstoeltje vervoeren. Gewoonweg, omdat ze te groot worden! Te groot voor het fietsstoeltje, maar te klein om zelf te fietsen? Denk dan aan de aanschaf van een fietskar. Een fietskar biedt veel ruimte en is daardoor zeer geschikt voor grotere kinderen. Bovendien is zo’n kar ook ideaal in weer en wind. Zo blijft je kind in ieder geval droog. Nog een voordeel: ga je op pad zonder kids, dan koppel je de fietskar eenvoudig los. Ideaal!

Op fietsvakantie met de kinderen? Vind hier onze tips voor een weekend Ameland.