Lang weekend Ameland: even helemaal weg

Ameland, trots lid van de TV-TAS en een populaire bestemming voor Nederlandse én buitenlandse toeristen. En hoewel het eiland voor een groot deel van Nederland niet heel vlot bereikbaar is (het is nogal een uithoek!), maakt dat de bestemming nu juist zo aantrekkelijk. Er even helemaal uit? Ga voor een lang weekend Ameland. Tips? Je vindt ze hier.

Ameland, tell us more

Ameland, je kent het eiland vast. Maar ben je er al eens geweest? Ameland is één van de vijf Waddeneilanden van Nederland. En hoewel het eiland niet klein is met zijn 268 km², wonen er maar ongeveer 3.700 mensen. Het eiland kent een rijke geschiedenis die ver terug gaat in de Middeleeuwen. Zo was het eiland een belangrijke handelspost en stond het bekend om de walvisvaart. Iets waar straatnamen en borden je aan herinneren.

weekend Ameland

Even buurten

Het eiland telt 4 grotere dorpen waar het meeste leven zich afspeelt: Nes, Buren, Ballum en Hollum. Elk dorp heeft zijn eigen charme én zijn eigen hotspots.

Nes

Nes is het grootste dorp van Ameland en ligt aan de oostkant van het eiland. Het is ook hier waar je met de veerdienst aankomt vanaf het vaste land. Het dorp heeft een gezellig centrum met leuke boetiekjes, restaurants en terrasjes. Naast de historische commandeurswoningen, de korenmolen ‘De Phenix’ en het cultuurhistorisch museum Sorgdrager, stap je vanaf hier ook eenvoudig op één van de boten voor een Robbentocht.

Buren

Buren is het meest oostelijke dorp van het eiland en is vooral bekend vanwege het mooie strand en de duinen. Het dorp heeft een aantal leuke restaurants en winkeltjes, maar is vooral geliefd vanwege de rust en de natuur. Even helemaal uittunen? Dan is dit jouw place to be. Bezienswaardigheden in Buren zijn onder andere het natuurcentrum ‘Ameland’ en de ‘Nes-Buren’ wandelroute. Vergeet je wandelschoenen dus niet!

weekend Ameland

Ballum

Ballum is het oudste dorp van Ameland en ligt centraal op het eiland. Het dorp heeft een schitterende dorpskern met karakteristieke oude huisjes, leuk winkeltjes en gezellige terrassen. In Ballum vind je ook de beroemde slijterij Nobel. De geschiedenis van Nobel gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. Toen begonnen enkele lokale ondernemers op Ameland met het maken van cranberrylikeur. De drank werd al snel populair onder toeristen en groeide uit tot een belangrijk exportproduct voor het eiland. Naast de slijterij vind je in Ballum ook een oude hervormde kerk uit de 12e eeuw en het museum ‘Abraham Fock’. In dit museum krijg je een idee van het leven op Ameland door de jaren heen.

Hollum

En dan is daar Hollum. Hollum is het meest westelijke dorp van het eiland en staat vooral bekend om zijn vuurtoren. Deze werd gebouwd in 1880 en doet nog iedere dag zijn werk door lichtstralen de zee op te sturen. Vanuit Hollum is het een klein stukje fietsen naar het Kabouterbos. Een weelderige uitstalling van kabouterwezens op een open plekje in het bos.

weekend Ameland

weekend Ameland

Weekend Ameland? Dit moet je doen

Allereerst: huur een fiets. En tip: huur een elektrische fiets. Het kan nogal hard waaien op het eiland en zo’n fiets met wat extra trapondersteuning biedt dan echt uitkomst. Direct als je de pont afkomt vind je fietsverhuurbedrijf Kiewiet. Stap op en start jouw ontdekkingstocht van het eiland. Handig om te weten: Kiewiet heeft een bagage service, ofwel ze brengen deze graag voor je naar je verblijfplaats. Kortom, het is niet nodig om je auto mee op de boot te nemen vanaf het vaste land. Laat jouw auto achter op de parkeerplaats in Holwerd en ga voor een autoloos weekend. Wat je allemaal te wachten staat op Ameland? Je leest het hier.

Zeehonden spotten

Zeehonden spotten, dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding! De meeste zeehonden liggen op de zandplaat ten westen van Ameland, maar je kunt ze met een beetje geluk ook spotten in de Waddenzee tijdens je overtocht met de veerboot. Aan de westkust van Ameland (bij het Borndiep) vanaf het strand kun je ze op de zandbank zien liggen genieten van de zon. Zeker weten kans maken ze te zien? Ga dan mee op een robbentocht. Deze tochten vertrekken vanuit de haven in Nes.

De Nobel Experience

We hadden het er al even over, maar het drankje ‘Nobel’ is toch wel de bekendste smaakmaker van Ameland. Strijk neer in het Proeflokaal Nobel voor een tasting van bekende Nobeldrankjes zoals Nobels Pink Gin, Nobels Jenever, Nobels Crum en Nobels Beerenburg Likeur. Je koopt hier direct een smakelijke souvenir.

Het Oerpad

Het Oerpad is de bekendste wandelroute op Ameland. De route neemt je mee terug in de tijd, naar het ontstaan van het eiland. Wandel ongeveer 8 kilometer door de bossen, duinen en langs het strand. Tijdens de tocht kom je oude restanten tegen uit het verleden: van een oude boerderij tot een steenplaats en een meertje dat is ontstaan door een doorbraak van de zee. Borden langs het pad vertellen je over de geschiedenis. Wil je meer weten? Download dan de app die speciaal gemaakt is voor deze route. Zo beleef je hem nog intenser!

Proeflokaal Nobel in Ballum

weekend Ameland
Van Heeckeren Suites

weekend Ameland
Proeflokaal Rixt

Adresjes

Ameland is een eiland voor echte levensgenieters. Naast fijne hotels met uitstekende voorzieningen vind je er de fijnste restaurants en boetieks. Hieronder enkele hoogtepunten voor je op een rij. Zo kun jij direct starten met het plannen van jouw lange weekend Ameland.

Verblijven

Eten & drinken

Doen

Nice to have