0.0 % de zomer door: tips om succesvol te stoppen met alcohol

Niet drinken, we doen het steeds vaker. En dan hebben we het natuurlijk over alcohol. Bijvoorbeeld omdat je zwanger bent, je fit wilt zijn of omdat je in het verleden te kampen hebt gehad met een verslaving. Maar hoe zorg je er nu voor dat je de verleiding van een glas alcohol kan weerstaan? Hoe kom je 0.0 % de zomer door? Succesvol stoppen met alcohol wordt makkelijker met deze tips.

Bepaal jouw motivatie

Waarom wil je eigenlijk stoppen met alcohol? Heb je die vraag voor jezelf al eens beantwoord? Is het omdat je een kinderwens hebt misschien? Of wil je gewoon stoppen met drinken omdat het beter voor je gezondheid is? Door voor jezelf duidelijk te hebben waarom je niet wilt drinken, is het makkelijker om op bepaalde momenten de verleiding te weerstaan. Sta je op het punt om overstag te gaan, dan keer je gewoon weer even terug naar jezelf én naar jouw motivatie voor jouw ‘nieuwe leven’.

Vermijd verleidelijke situaties

De kat om het spek binden is natuurlijk nooit een goed idee. Vind je het dan ook nog moeilijk om nee te zeggen tegen alcohol, zorg dan dat je de situaties waarin de verleiding het grootst is vermijdt. Denk hierbij aan stapavonden in de club, lange zomerse avonden op het terras en dates in de kroeg.

Zoek alternatieve activiteiten

Goed, dus de club ingaan is niet echt een optie, of in ieder geval een flinke uitdaging. Ga dan eens op zoek naar andere activiteiten om te ondernemen! Activiteiten waarbij alcohol geen enkele rol speelt. Stort je op het sporten, ga wandelen, maak een kunstwerk, of bezoek een museum. Er zijn genoeg alternatieven te bedenken voor een avondje club of een middag op het terras. Wedden dat het jouw behoefte aan alcohol zal verminderen?

Kijk kritisch naar jouw sociale netwerk

Omring jezelf met mensen die jouw beslissing om alcohol te vermijden respecteren en ondersteunen. Een tip die we ook veelvuldig horen van verschillende gasten van de podcast ‘Eerlijk over alchohol‘, van Koos van Plateren. Helaas betekent dit misschien ook dat je van sommige vrienden of kennissen afscheid moet nemen. Want van echte vrienden verwacht je toch niets anders dan support?

Leer effectieve copingstrategieën

Leer gezonde manieren om met stress, emoties en moeilijke situaties om te gaan, zodat je niet naar alcohol grijpt als een vorm van ontsnapping of zelfmedicatie. Want wees eens eerlijk, hoe vaak heb jij wel eens naar de fles gegrepen in een emotionele bui? Alcohol is niet de oplossing! Ga op zoek naar alternatieven om stress kwijt te raken en in ontspanning te blijven. Wat dacht je van mediteren of – jazeker, nog een keer – sporten? Door bewuster met je lichaam en geest bezig te zijn, zal de craving naar alcohol ook sterk verminderen.

Vind jouw alternatief

Geen alcohol drinken betekent natuurlijk niet dat je enkel en alleen aan het water zou moeten. Er zijn genoeg alternatieven te bedenken en het aanbod wordt alleen maar groter. Van frisdrank tot 0.0 % bieren, wijnen, bubbels en mocktails. Laat je smaakpapillen gaan en ontdek welk non-alcoholisch drankje voor jou naar de zomer smaakt.