Recept: Vijftig tinten groen…

Dit recept moest ik proberen alleen al voor de naam: Fifty shades of green… Ik zie alle dames in zwijm vallen “OMG fifty shades, Christian Greeeey”. Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij de 0.00001% vrouwen hoor die nog nooit de boeken heeft gelezen en nog geen enkele film heb bekeken. Shame…

Back to the recipe! Weer een pareltje uit ‘The Green Kitchen at home’. Sinds het bananen-ijs met cookie dough mijn favoriet kookboek! Het recept is lang niet zo uitdagend als Christian Grey en heb je binnen 30 minuten gemaakt. Dit bordje vol met groenten doet je denken aan een minder spicy twist op een curry. De tijm maakt het een heerlijk zacht en verrassend wintergerecht.

recept vijftig tinten groen

 

Ingrediënten

  • 3 el kokosolie of extra vierge olijfolie
  • 1 ui, gepeld
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 8 takjes verse tijm of 1tl gedroogde tijm – Ga voor de verse, 100x lekkerder in dit gerecht!
  • 3 el kappertjes + vocht
  • 120 ml witte wijn
  • 1 blik kokosroom of kokosmelk (400g)
  • 250 ml groentenbouillon
  • Zout & peper
  • Geraspte schil en sap van 1/2 citroen
  • 1 stronk broccoli
  • 1 courgette
  • 190 g erwtjes uit de vriezer – ik zou persoonlijk voor 195g gaan….
  • 100 g spinazie
  • Granen, pasta of quinoa
  • Bladpeterselie

Recept: Vijftig tinten groen…

Verhit de olie in een grote pan op een middellaag vuur. Snijd de ui, knoflook en tijm fijn. Doe in de pan en fruit ongeveer 10 minuten of tot de ui zacht wordt. Verdeel de broccoli in kleine roosjes, schil de stronk en snijd in plakjes. Niets gaat verloren! Doe de groenten in de pan erbij, voeg de kappertjes toe met een scheutje van het vocht. Laat nog 5 minuten bakken. Roer vervolgens de wijn erdoor.

Wacht tot de alcohol is verdampt en voeg dan de erwten, spinazie, kokosroom, bouillon, zout en peper toe. Breng weer aan de kook, draai het vuur laag en laat zacht koken tot de groenten gaar zijn en de saus een beetje is ingekookt.

Tip van tante Elke: laat het deksel van de pan, zo kookt de saus sneller in. Roer af en toe door. Haal de pan van het vuur en roer de geraspte citroenschil en het sap erdoor. Dien op met quinoa, granen of pasta en bestrooi met de peterselie. Ik heb gekozen voor boekweitnoedels: glutenvrij en de kokosroom blijft er lekker aankleven.

vijftig tinten groen

Foto disclaimer: Ik vond de overdaad aan groenten een goed excuus om de leftover Rioja wijn van het weekend leeg te tutteren tijdens het koken. No need to say: combineer rode wijn niet met dit recept, maar zorg dat je glas op is voor je gaat eten. Drink er lekker de witte wijn bij, die je toch voor het recept moet gebruiken! Goed excuus toch?