Padellen als een pro: tips en tricks om je skills te verbeteren

Padel is in korte tijd uitgegroeid tot een van de meest populaire sporten van ons land. Ook in het buitenland, op vakantie of tijdens een werktrip worden de padelrackets regelmatig tevoorschijn gehaald. Logisch, want het is een toegankelijke sport, voor iedereen. Maar hoe maak je als startende ‘padeller’ indruk op de baan? En hoe verbeter je je skills? We delen een aantal gouden tips en tricks met je.

Padellen kan iedereen

Padel lijkt sterk op een mix van tennis en squash, toch zijn de regels en de technieken ook anders. Waar moet je echt op letten? En hoe kom je bij je volgende potje goed beslagen ten ijs? Om je tegenstander van de baan te spelen, hoef je gelukkig geen pro te zijn. De sport is ook geschikt voor beginners en je kunt het zelf zo uitdagend maken als je wil.

Hoe begin je een potje padel?

Net als bij tennis en squash, begin je bij padel met de opslag. Dat doe je vanaf de rechterkant en onderhands, waarbij het raakpunt van de bal maximaal ter hoogte van je middel ligt. Daarna wissel je de opslag af, tussen links en rechts. Maar let op: de opslag mag het net niet raken en moet terechtkomen in het servicevak van de tegenstander, schuin tegenover je eigen vak. Niet rechtdoor, maar diagonaal dus. De bal mag na een stuit in het vak de glaswanden raken, niet het hek. Dat is de basis.

Verbeter je padel skills

Hou de score goed bij

Het scoreverloop bij padel is vergelijkbaar met tennis: 15, 30, 40, en game met deuce bij 40-40. Bij deuce moet je twee opeenvolgende punten scoren om te winnen. In een padel-wedstrijd gaat het om twee gewonnen sets, oftewel ‘best of three’. Een team wint de set door als eerste zes games te winnen, met twee games verschil. Is de stand 6-6? Dan volgt tiebreak, tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil.

Ken je de padel regels?

De basiskennis is belangrijk. Ken je de regels goed? Dan kun je al snel beter worden in het padel spel. We zetten ze nog even voor je uiteen: Tijdens een rally – dus ná de service – mag de bal maar één keer de grond raken. Kies dan zelf of je de bal laat stuiteren of voor een volley gaat, waarbij je de bal uit de lucht slaat. Vóór het stuiteren mag de bal het hek of de wand niet raken. Gebeurt dat wel? Dan wordt dat als een fout gerekend.

Neem padellessen in de buurt

Wil je nog beter leren padellen, dan is het goed om vaak te oefenen en lessen te volgen. Je kunt padellen in Amsterdam, of les nemen op een van de vele andere plekken in Nederland. Door regelmatig een balletje te slaan, krijg je de regels sneller onder de knie en word je vanzelf een beter. De tips en tricks die je leert tijdens de padelles, kun je meteen gebruiken in je eigen spelplan. Zo ga je samen met je padelpartner voorbereid de baan op. Dat wordt extra punten pakken: dat kan niet missen.

Padellen - foto door: Berend van der Weijden

Ga met vrienden de padelbaan op

Het leuke van padel is dat het een hele sociale sport is. Je speelt het vaak met z’n vieren, waardoor het de ideale activiteit is voor een sportieve avond met vrienden. Of voor een ‘double date’. Samen padellen is niet alleen heel gezellig, het is ook goed voor je eigen skills op de baan. Als je regelmatig van tegenspelers en van baankant wisselt, krijg je het spel namelijk nog beter in de vingers. En voor je het weet speel jij iedereen van de baan.

We zijn de afgelopen jaren massaal aan het padellen geslagen. In 2022 schreven we nog over ‘de nieuwe sporttrend van het jaar’, inmiddels staat padel bovenaan de lijst van meest populaire sporten van Nederland. Met meer dan 2300 banen door het hele land, is er altijd wel een padellocatie in de buurt.

Met wie ga jij binnenkort de baan op?

Boek vandaag nog een baan en blaas je goede voornemens nieuw leven in.