Wat is padel? De sporttrend van het jaar

Padel, wie de sport niet kent heeft het vast wel eens voorbij horen komen. Niet gek, want het is de sporttrend van het jaar. Houd je van tennis en squash? Dan is deze sport wellicht iets voor jou. Je speelt het binnen, met z’n tweeën en dus volledig corona-proof. De sport wint enorm aan terrein en wordt steeds groter in Nederland. Tijd om het uit te zoeken. ‘Wat is padel’? Naast de sporttrend van het jaar natuurlijk..

Wat is padel?

Padel speel je met een racket, net als bij squash en tennis. Eigenlijk kun je het spel zien als een verrassende combinatie van de twee sporten. Bij padel gaat de bal – net als bij squash – elke keer weer net iets anders dan je verwacht. Het spel wordt gespeeld in een kooi, want ook bij dit spel doen de wanden mee. Maar niet alleen de wanden zijn onderdeel van het spel, ook het hekwerk van de kooi zelf doet mee in het spel en zelfs buiten de kooi mag je de bal nog terugspelen als dat je lukt. Het padel veld is kleiner dan een tennisveld (20 bij 10 meter) en mist de bekende ’trambanen’.

Wat is padel?
Bron: NLPadel.nl

Het spelletje

Natuurlijk is ook bij dit spel het doel om zoveel mogelijk punten te scoren! Net als bij tennis mag bij rally’s de bal maar 1 keer stuiteren op de grond. Je mag kiezen om de bal te laten stuiteren of deze te volleren. Het stuiteren mag niet later gebeuren dan het raken van wanden en hekwerk. Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net komt is het een fout. En wanneer de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het een punt; behalve als een speler buiten de kooi de bal terugspeelt. Een beetje ingewikkeld is de uitleg wel op papier. De exacte spelregels van padel vind je dan ook hier.

Mega populair

We zeiden het al eerder, maar padel is toch wel de sporttrend van het komende jaar. De sport groeit met grote sprongen in Nederland en steeds meer mensen lijken te fun van het spelletje te ontdekken. Er zijn op het moment zo’n 500 padelbanen in ons land op maar liefst 200 verschillende locaties. De overkoepelende padel vereniging verwacht in 2024 zelfs te groeien naar 400 locaties en 1100 banen. Ook lijken tennisverenigingen op de trend in te spelen. De verwachting is dat ruim 500 tennisverenigingen 1 of 2 padelbanen zullen hebben, naast hun tennisvelden.

Benieuwd naar meer sporten? Dit zijn de sporttrends van 2022.