Op weg naar mijn motorrijbewijs: het AVD examen

Het is me dan eindelijk gelukt! Ik heb mijn motorrijbewijs in the pocket! En nee, het ging niet zonder slag of stoot (lees hier hoe het avontuur begon), maar dat maakt nu allemaal niet meer uit. Deel 3 van ‘op weg naar mijn motorrijbewijs’, voor al die vrouwen die stiekem ook dromen van zo’n ritje!

Van AVB naar AVD

Na het hebben afgerond van het AVB onderdeel en examen van de rijopleiding, is het tijd om vaker de weg op te gaan. Nu ik het voertuig onder controle lijk te hebben is het natuurlijk belangrijk om goed in het verkeer deel te kunnen nemen. Dit is het laatste onderdeel van de rijopleiding en besluit je met het AVD (algemene verkeersdeelname) praktijkexamen bij het CBR. Een examen dat zo’n 35 minuten duurt, waarbij je gevolgd door een examinator in de auto een examenroute door de buurt rijdt en verschillende onderdelen aan bod komen.

Goed gemutst

Ga je de weg op dan is het belangrijk extra aandacht te besteden aan de kleding die je draagt tijdens het motorrijden. Motorkleding is er speciaal voor ontwikkeld om tegen heel wat impact te kunnen. Niet alleen invloed van weer en wind, maar ook zeker impact van een val of botsing. Heel veel letsel kan voorkomen worden door goede motorkleding te dragen van bijvoorbeeld leer of cordura. Laat je hierover goed informeren en kies voor motorkleding van hoogwaardige kwaliteit. Safety above all! Omdat het hartje winter is wanneer ik de weglessen start, koop ik een motorbroek met dubbele voering. Geloof me; je wil het niet koud krijgen!

Kruisingen, snelwegen en stadsroutes

Hoewel er motorrijopleidingen zijn die je in slechts 10 lessen naar je examen brengen, is leren motorrijden nu eenmaal een kwestie van ervaring opdoen. Daarbij heb ik ervaren dat het leren motorrijden in een drukke stad als Amsterdam lang niet zo eenvoudig is als in een rustigere gemeente. Het heeft mij dan ook heel wat lessen gekost om dan eindelijk op het examen te mogen verschijnen. Zeker in het begin van je AVD lessen ben je nog bezig om de motor bewust te besturen. Ben je een aantal lessen verder, dan lukt het je om alle focus bij het verkeer te houden. Verkeer dat zich nooit het zelfde gedraagt en altijd jouw oplettendheid vereist, nog meer dan in een auto. Mijn lessen gingen de ene keer beter dan de ander. Laat je vooral niet ontmoedigen, want uiteindelijk leer je er beter door rijden.

BBRAAVVOK

Bbraa-wat? Naast kennis van de verkeersregels, is kennis over de motor ook vereist wil je er op kunnen rijden. Voorafgaand aan het examen verdiep je je dus in de verschillende onderdelen van de (les)motor. Hiernaar zal ook gevraagd worden door de examinator. Een handig geheugensteuntje dat je uit je hoofd kunt leren is BBRAAVVOK. Dit staat voor Banden, Brandstof, Remmen, Accu, Aandrijving, Vering, Verlichting, Olie en Koeling. Van al deze onderdelen dien je iets af te weten; zoals bijvoorbeeld het minimale profiel van de banden. Ik stampte dit rijtje in mijn hoofd met behulp van filmpjes op YouTube. Easy as that.

Op voor het AVD examen

Na heel wat uren op de lesmotor te hebben doorgebracht in weer en wind, mag ik dan eindelijk opkomen voor het AVD examen bij het CBR. Tijdens mijn lessen heb ik heel wat regen, sneeuw en zelfs wat mist gezien, maar tijdens het examen was er een ware hittegolf gaande. Op van de zenuwen vertrek ik naar de rijschool om voorafgaand aan het examen eerst zo’n uur met mijn instructeur rond te rijden. Iets wat vrij standaard is bij rijscholen.

Bij het CBR wacht je op de examinator die jouw gegevens checkt (neem je paspoort of rijbewijs mee!) en je voorafgaand aan de rit wat vragen over de motor stelt (zie hierboven). Vervolgens doe je nog een korte ogentest door een nummerbord van een auto op zo’n 25 meter afstand te lezen op de parkeerplaats en stap je op voor een hopelijk relaxt ritje.

Onderdelen waar onder andere op gelet wordt tijdens jouw examen zijn:

  • kijkgedrag;
  • plaats op de weg;
  • toepassen van verkeersregels;
  • beheersing van de motor in het verkeer.

Eenmaal terug op het CBR krijg je direct de uitslag van het examen te horen, met eventueel nog wat tips. Geslaagd? Dan kun je de dag ná je examen je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Mijn examenritje was zeer relax, ging mega vlot voorbij en was een prettige ervaring dankzij het lange voortraject.

En dan is het nu tijd om het motorrijden echt te gaan ontdekken!

Motorrijbewijs