Op weg naar mijn motorrijbewijs: eerste les + theorie-examen

Motorrijden, ik heb het altijd al enorm tof gevonden! En dan helemaal wanneer ik van die stoere vrouwen met lange haren op zo’n stuk ijzer voorbij zie scheuren. Het ronkt, het blinkt.. ik kon me het gevoel wel inbeelden. Nu is het eindelijk zover, ik heb besloten om mijn motorrijbewijs te gaan halen. Want dromen zijn er om werkelijkheid te worden niet? Ik zocht een rijschool in Amsterdam, boekte een proefles en deed direct in diezelfde week theorie-examen. De vaart erin!

Ik ga het doen

Je kent het vast wel, je hebt een droom, een wens, en hoe haalbaar deze ook is, je blijft hem maar uitstellen. Het motorrijbewijs is zo’n ding voor mij. Want zenuwslopend vond ik het, mijn autorijbewijs halen op mijn 18e. Eenmaal het papiertje op zak dacht ik nooit meer op te hoeven bij het CBR, dan wel een rijexaminator. Mijn kriebels beslissen anders. Ik wil namelijk gewoon op zo’n tweewielig bakbeest kunnen rijden. Nee niet op een bromfiets, maar op een echte zwarte motor. Ik moet dus aan de bak voor mijn motorrijbewijs! Zenuwen of niet.

Theorie-examen

De zure appel van het hele verhaal is natuurlijk wel het theorie-examen voor het motorrijbewijs. Want wie heeft er nu zin om weer in de boeken te duiken om de verkeersregels te stampen? Gelukkig blijkt tijdens het studeren dat ik al aardig wat weet (dat mag ook wel met een rijbewijs op zak). Toch kan ik me opwinden over de inhoud van het lesmateriaal en al helemaal de vraagstelling in de verschillende proefexamens. Dat vervelende duiveltje op de schouder fluistert me steeds opnieuw weer in dat het zo ontzettend dom zou zijn als ik het niet in één keer zou halen! Maar ladies, weet, ook dat gebeurt de besten! Mij dit keer niet gelukkig. Met slechts 2 foutjes op de teller (je mag maximaal 6 vragen fout beantwoorden van de in totaal 50 vragen) passeer ik het examen en ontvang een dikke pluim.

Geef gas!

Mijn eerste les start met een kennismaking. Op een simulator oefen ik het starten van de motor, het optrekken, remmen en schakelen. Van de ene virtuele oefening rol ik in de ander. Helaas kom ik tijdens mijn eerste ritten op de motor meerdere malen te overlijden. Als dat maar goed komt in real life denk ik hardop. Mijn instructeur heeft wel vaker met dit bijltje gehakt en vraagt me na 1,5 uur op de simulator een helm uit te zoeken, een lesjas en handschoenen aan te trekken. We gaan de weg op! Met licht knikkende knietjes stap ik op op mijn tweewielige voertuig. Op de stoep oefen ik het in beweging brengen van de motor door licht gast te geven en de koppeling langzaam te laten opkomen. Daarna is het tijd voor het echte werk, ik mag de weg op! Met mijn instructeur in de auto achter me, circuleer ik rondjes om het gebouwencomplex in de buurt van de lesschool. F*cking vet!

Benieuwd hoe dit verder gaat? Stay tuned!