Ode aan een leven zonder borsten: het ProudBreast magazine

Het zal je maar gebeuren, je blijkt borstkanker te hebben en je moet besluiten om je borsten te laten verwijderen om de kans op beterschap te vergroten. Daar sta je dan voor de spiegel, met een lichaam dat niet meer op die van jou lijkt. Deze maand brengen organisaties die actief zijn in de nazorg na borstkanker samen een lifestylemagazine uit – ProudBreast – om het taboe rondom het leven zonder borsten te doorbreken. Het gratis magazine ligt bij diverse lingeriewinkels en ziekenhuizen.

Meer dan medische data

Initiatiefnemer Clary Scheres uit Deventer ziet het Proudbreast magazine als een ode aan haar overleden zakenpartner. Op dit moment is veel content voor vrouwen na kanker medisch gerelateerd, over de problemen die ze kunnen ervaren. Terwijl er onder huidige generaties juist een grote behoefte is aan het uitwisselen van positieve ervaringen. Dit is helemaal in lijn met de huidige trends van body positivity in de mode en zelfregie in de zorg. Wat kan wél zonder borsten? Welke lingerie kies je? Hoe kan je van je litteken houden? Wat heeft dit alles voor invloed op jouw seksleven? En hoe sport je eigenlijk zonder borsten? De diverse lifestyle onderwerpen zijn relevant voor de 50.000 vrouwen in Nederland die een borst missen.

ProudBreast

Nadat Suzanne zelf borstkanker onderging was haar droom de empowerment van vrouwen zonder borsten. Die droom is de missie van ProudBreast, het bedrijf dat Clary nu voortzet. Ze is niet de enige, er staan steeds meer ondernemers op die na hun kanker een eigen bedrijf oprichten. Stuk voor stuk geldt dat ze de zoektocht die ze zelf hebben ervaren voor anderen willen verkleinen. Anita starte Stichting Bratelle, Norman richtte Eve Borstprotheses op, Corrie begon met beweging Ronduit Plat, Sylvia begon met Toepim, Jacqueline organiseert Boezemcafés en Kamroen ontwierp de Breastflower. Ze laten allemaal van zich horen in dit nieuwe magazine. Een enorm mooi initiatief om een leven zonder borsten bespreekbaar te maken.