Menstruatieondergoed een goed alternatief?

Menstruatieondergoed, ofwel ‘period underwear‘; hadden we hier een aantal jaar geleden nog nooit van gehoord, tegenwoordig zijn de broekjes niet aan te slepen. Van grote merken tot duurzame starters: het aanbod wordt steeds groter. Maar waarom is menstruatieondergoed zo populair? En is het echt een goed alternatief voor de bekende tampons en maandverband?

Menstruatieondergoed

Menstruatieondergoed is in opkomst en wint sterk aan populariteit. Niet zo gek, want de producten zijn vrij toegankelijk en makkelijk in gebruik. Menstruatieondergoed komt er in vele maten en soorten, van strings tot boxers en tegenwoordig zelfs menstruatiezwemkleding. In het kruis van de broekjes is een speciale stof gestikt die het bloed moet opvangen. In deze stof zit onder andere een absorberende en anti-bacteriële laag. Omdat niet iedereen even hevig bloed, zijn er bij veel merken verschillende type broekjes te koop. Eigenlijk net zoals bij andere menstruatieproducten.

As seen on Instagram

De enorme populariteit van menstruatieondergoed is natuurlijk mede te danken aan de diverse (influencer) campagnes die er aan gewijd zijn. Je hoeft jouw Instagram pagina maar te openen en de kans is groot dat zo’n (gesponsorde) post in jouw algoritme terecht is gekomen. Van @esmeevanleijden tot @pippellens en @lauraponticorvo; als we hun oordeel mogen geloven zijn zij helemaal weg van deze vorm van menstruatieproducten. De broekjes van het gereviewde merk zouden aanvoelen als een tweede huid, tot wel 12 uur gedragen kunnen worden en absoluut niet aanvoelen als een luier zoals soms het geval is bij het dragen van maandverband. Klinkt als een fijne oplossing, toch?

Menstruatieondergoed Yoni via Nourished.nl
Menstruatieondergoed Yoni via Nourished.nl

Ondergoed versus cup

Een groot voordeel van menstruatieondergoed is natuurlijk dat je vrij kunt bloeden, zonder nare geurtjes en dat de broekjes gewassen – en dus hergebruikt – kunnen worden. Een doorslaggevende reden voor velen die steeds meer oog voor duurzaamheid hebben. Maar er zijn meer duurzame alternatieven voor tampons en maandverband. Wat dacht je van de populaire menstruatiecup? Deze cup is een cup van zacht kunststof die tijdens de menstruatie in de vagina wordt gebracht om het menstruatiebloed op te vangen. Om de zoveel uur leeg je het cupje, spoel je hem af en breng je hem opnieuw in. In vergelijking: een menstruatiecup gaat gemiddeld zo’n 10 jaar mee, terwijl menstruatieondergoed een levensduur van 1 tot 3 jaar heeft. Toch wint het ondergoed aan populariteit: “met name ’s nachts vind ik het fijn om vrij te kunnen slapen zonder iets in te hoeven brengen. Daarbij voelt period wear totaal anders aan dan zo’n plak maandverband in je broekje. Ik moet wel toegeven, dat als ik heviger bloed, ik wel snel het gevoel heb van broekje te moeten wisselen. Maar voor de nachten is het een ideale uitkomst”, aldus Eline.