DIY: Zo gril je bavette op de BBQ

Bavette wint steeds meer in populariteit en dat is niet voor niets. Je ziet het bijna bij elk restaurant op de menukaart en thuis gaan we er ook graag mee aan de slag. Maar wat is bavette eigenlijk?

Bavette

Bavette, ook wel vanglap genoemd, is een mager stukje stukje vlees met een lange, grove draad. In Frankrijk is het al langere tijd populair en daarom zag je het voorheen vooral in Franse bistro’s terug. Vroeger werd bavette aangeboden als doorregen runderlappen omdat het bewerkelijk was bij de slacht en vaak niet mals genoeg voor de consument. Zij kozen liever voor een biefstukje. Inmiddels is bavette altijd bijna zo mals als biefstuk en kan het nagenoeg rauw gegeten worden. Bavette kun je op veel verschillende manieren klaarmaken, maar onze favoriet is toch wel dit bavette bbq recept. Totaal niet ingewikkeld en binnen no-time klaar.

Bavette bbq recept

  • Dep het vlees droog met keukenrol.
  • Smeer de bavette in met een beetje olijfolie en strooi er flink wat peper en een beetje zout overheen.
  • Leg de bavette op het heetste deel van de bbq (boven de kolen bijvoorbeeld). Grill het vlees aan allebei de kanten ca. 3 minuten, afhankelijk van de dikte van het vlees.
  • Laat de bavette op de bbq tot deze een kerntemperatuur heeft van 45 graden.
  • Pak de bavette in aluminiumfolie en laat ca. 5 tot 10 minuten rusten.
  • Het lekkerste is om het vlees in dunne reepjes te snijden, oftewel trancheren. Tegen de draad in zodat het lekker mals blijft.