Dit zijn de tuintrends van 2024

Dagelijks worden we door Eigen Huis & Tuin Lekker Leven gevoed met heerlijke tuininspiratie. Boer Tom graaft, bouwt, plant en tovert zelfs de kleinste postzegel om tot een weelderig bloeiend geheel. Daar gaan ook onze groene vingers van kriebelen en dus doken we in de belangrijkste tuintrends van 2024.

De tuin als verlengstuk van de woonkamer

We zien het natuurlijk al steeds meer, maar de tuin krijgt een steeds belangrijkere functie in onze leefruimte. Basically; de tuin is een verlengstuk geworden van vele woonkamers. Zo wordt buiten in woonkamers doorgetrokken door veel groen te gebruiken en wordt de tuin bij de leefruimte betrokken door bijvoorbeeld een tuinkamer of loungeplek te creëren met mooie tuinmeubels, (buiten)vloerkleden, sierkussens en kaarsen. Zo vergroot je jouw leefruimte en heb je een extra plek om je heerlijk terug te trekken. In de winter bij een knisperend haardvuur, in de zomer onder bijvoorbeeld een gehaakte parasol of overkapping.

Tuintrends 2024
Credits: Marianne via Pexels

Weelderig en kleurrijk

Binnen de tuintrends van 2024 past ook zeker de weelderige en kleurrijke Engelse cottage tuin. Deze tuin kenmerkt zich door een grote diversiteit aan bloemen en beplanting, passend bij een typisch Engels landhuisje. Ga all the way en plant geurende bloemen, kruiden en hagen, en creëer zo een plek waar insecten en vogels zich kunnen nestelen. Een goede Engelse cottage tuin kan wat chaotisch ogen, mocht je wat meer ‘orde in de chaos’ willen creëren, dan zorg je ervoor dat je met hagen of stenen een duidelijke afscheiding maakt tussen het bloemenveld en jouw gazon van kunstgras of gras.

Tuintrends 2024
Credits: Mali Maeder via Pexels

Duurzaamheid voorop

Duurzaamheid, we houden ons er steeds meer mee bezig, ook wanneer het om onze tuinen gaat. Wil jij ook een duurzame tuin? Vervang die strakke tegels voor gras en bloemperken, ruil jouw houten schutting in voor een groene heg, zet een regenton neer om slim met water om te gaan en plaats een insectenhotel om zo de ruimte aan hommels, bijen, vlinders te geven om van jouw tuin hun veilige thuishaven te maken. Kies daarnaast voor tuinmeubels van duurzame materialen en tuinverlichting op basis van zonne-energie.

Aan de slag

Geïnspireerd geraakt door deze tuintrends van 2024? Ga dan aan de slag met het maken een tuinontwerp. Een goed begin is immers het halve werk.