Zo maak je zelf een tuinontwerp

Een tuin hebben, wie wil dat nu niet! Geef toe, zelfs diegene met minder groene vingers snakken er – zeker op een warme dag – naar om lekker buiten te kunnen genieten van een kop koffie. Heb jij net een nieuw huis met tuin of ben je nog altijd niet tevreden met jouw Garden of Eden? Met dit stappenplan realiseer jij jouw droomtuin. Van de juiste beplanting tot mooi hekwerk voor de tuin. En als je nu alvast begint, dan is deze nog klaar voordat de zomer begint!

Maak een moodboard

Net als bij interieurontwerpen, is bij het maken van een tuinontwerp een moodboard een handig hulpmiddel. Verzamel plaatjes van planten en tuinen waar jij blij van wordt en creëer een groot moodboard. Vergeet daarbij niet te noteren wat de tuin voor jou moet uitstralen en welke functie de tuin moet hebben. Heb je kinderen, dan wil je wellicht ruimte overlaten voor een mooi klimrek en ben je groot Ibiza fan, dan wil je wellicht een mooi bohemian plekje realiseren. Met het moodboard in handen kun je vervolgens aan de slag met jouw tuinontwerp.

Teken de plattegrond

Natuurlijk kun je een tuinontwerp laten maken door een professionele partij, maar ben je een beetje handig, dan kun je zelf ook een heel eind komen. Maak een plattegrond op schaal en vergeet zaken als deuren en ramen van de woning niet in te tekenen. Zorg ook dat je de elementen uit je huidige tuin die je wilt laten staan, in je plattegrond zet. Ohja en ook de hoogte van bijvoorbeeld het huis en de schutting. Wel zo handig om zeker te weten dat jouw nieuwe boom de zon in huis niet wegneemt!

Bepaal het budget

Belangrijk onderdeel van jouw tuinmetamorfose is het budget. Je wilt tijdens het hele proces natuurlijk niet voor een grote financiële verrassing komen te staan. Bepaal van te voren dan ook hoeveel je bereid bent om uit te geven aan jouw tuinplan. Geen enkel idee van wat dingen kosten? Een offerte is zo opgevraagd bij één van de vele hoveniers en een bezoekje aan het tuincentrum is ook nog eens een leuk uitje.

Creëer jouw tuinontwerp

Na al deze stappen is het tijd om een schets te gaan maken van jouw droomtuin. Deel de tuin in verschillende secties naar functie in (ontspannen, prikkelen, spelen) en maak hierbij ook de keuze tussen het type beplanting dat je op de verschillende plaatsen wilt hebben staan. Denk hierbij aan:

  • Functionele beplanting
  • Wintergroene beplanting
  • Bomen en hagen
  • Heestergroepen
  • (Hoge) siergrassen
  • Balans

Win advies in en een aannemer

Met dit tuinontwerp ga je vervolgens naar het tuincentrum om advies in te winnen over de exacte begroeiing, de betegeling én het hekwerk. Creëer met bamboe bijvoorbeeld een serene Aziatische sfeer, of met frivool donkergroen hekwerk jouw romantische Hollandse tuin. Zelfs met een aantal kleine veranderingen, kan jouw tuin al in één oogopslag veranderen. Kortom, het is tijd om aan de slag te gaan, eventueel met een aannemer. Zo zit jij er deze zomer heerlijk bij!