Reistrends 2024: van Albanië tot AI

De eerste weken van 2024 zitten erop: hoog tijd om vakantieplannen te maken. Wij kunnen niet wachten om nieuwe plekken te ontdekken en onze filmrol te vullen met mooie plaatjes. Maar; waar naar toe? De zon achterna, of toch naar het Noorderlicht? Glampen, rondreizen of op culinair avontuur? Wij doken in de reistrends voor 2024 en zetten de vijf meest opvallende voor je op een rij.

Vakanties vol verrassingen

Op de bonnefooi naar Frankrijk, over de Route du Soleil en wel zien waar de vakantie precies begint. Echt iets ‘van vroeger’. Of toch niet? Uit onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders zich op vakantie graag laten verrassen. Meer dan de helft wil in 2024 graag gaan reizen zonder plannen, en zo zelf bepalen waar ze op dat moment zin in hebben. Ook verrassingsreizen – waarbij zelfs de bestemming een vraagteken is – lijken in trek te zijn, en avontuur gaat boven de standaard toeristische uitjes.

Verkoeling zoeken

Een vakantie naar de hete zomerzon, of toch op zoek naar verfrissing? Het wordt steeds warmer in Nederland, en ook in populaire vakantielanden als Frankrijk, Spanje en Italië kan het kwik in de zomermaanden flink oplopen. We zijn daarom steeds vaker op zoek naar verkoeling: bijna tweederde van de Nederlanders voelt zich meer ontspannen aan het water. Zouden de ijsbadtherapie-beweging en wildwaterzwemmen-trend in 2024 ook invloed hebben op onze drang naar verfrissende vakanties?

AI op vakantie: Samsung S24

De detectiepoortjes op het vliegveld, boekingssites en AI-reisplanners: als je op vakantie gaat kom je al snel AI [artificial intelligence] tegen. In 2024 gaat dat nog vaker gebeuren. Wat dacht je van vakantieplannen maken met ChatGPT? Of een persoonlijke mobiele assistent, gewoon in je handtas? Met de nieuwe Samsung S24 is AI op reis letterlijk binnen handbereik. De drie snelle Galaxy S24 telefoons helpen je realtime met het vertalen van een WhatsApp bericht of Instagram DM – super handig bij het reserveren van een tafel, een excursie of afspraakje met een buitenlandse date. AI zorgt ervoor dat je zonder problemen belt met die niet-Engelssprekende surfboard-verhuurder of taxi chauffeur. Hoe fijn is dat! Note Assist zorgt voor structuur in je vakantienotities, en met Photo Assist maakt je ook zonder Photoshop of Afterlight vakantiekiekjes als een pro. Mobile AI is in 2024 niet meer weg te denken als je gaat reizen.

Culinaire reisavonturen

In Nederland staan we niet bekend om onze exotische keuken. Toch blijken we op vakantie avontuurlijke eters te zijn. In 2024 kiest bijna de helft van de Nederlandse reizigers voor de lokale keuken, blijkt uit eerdergenoemd onderzoek van Booking.com. Een tafel vol traditionele gerechten, burrito’s in Mexico, sashimi in Japan en burrata in Italië: daar krijgen we spontaan de vakantiekriebels van.

Van Albanië tot Valkenburg

Beppu in Japan, Mérida in Mexico en Oregon in de VS staan bij veel vakantiegangers op de radar dit jaar, aldus Booking.com. Ook Argentinië, Australië en Oostenrijk zijn in trek. Volgens Skyscanner is Tirana in Albanië dé bestemming dit jaar, mede dankzij de mooie beelden die we zagen in Wie is de Mol?. Ook Boekarest krijgt een plek in hun vakantie-top 10 [doordat we massaal keken naar de Netflix-serie Wednesday]. Maar de grootste reisverrassing voor 2024? Dat is ons ‘eigen’ Valkenburg. Ook zonder een groot budget is er genoeg te ontdekken, gewoon om de hoek in eigen land. Wat dacht je van een lang weekend Ameland of van deze Nederlandse hotels ‘with a view’? Aanraders!

Waar ga jij naar toe dit jaar?