Bespeel jij een instrument? Good for you, want muziek is sexy

Sex sells, dat is algemeen bekend, maar wist je dat ook het gerucht gaat dat mensen die een muziekinstrument bespelen aantrekkelijker worden gevonden? Wanneer je muziek kunt maken, laat je zien dat je over creativeit en doorzettingsvermogen beschikt, eigenschappen die in het algemeen als aantrekkelijk worden beschouwd. Muzikale vaardigheden duiden op geduld en vasthoudendheid en een bepaald niveau van handmatige vingergevoeligheid. Tja, wie vindt dit nu niet sexy?! Bespeel jij een instrument, good for you! Neem zeker plaats achter die piano op de eerste date!

Goede partij

Aantrekkelijkheid heeft natuurlijk alles te maken met de drang om ons voort te planten. Voor het andere geslacht willen we zo aantrekkelijk mogelijk zijn om te kunnen zorgen voor nageslacht en – in het geval van de man – sterk genoeg zijn om het gezin te kunnen beschermen. Wanneer je de gave hebt gitaar te kunnen spelen of een stem hebt als een nachtegaal, wil dat natuurlijk niet direct zeggen dat je ook in staat bent om brood op tafel te krijgen, kinderen te baren en vijanden af te schrikken. Nee, maar het laat wel zien dat je intelligent bent en goed kunt leren. Eigenschappen die dan weer wél interessant zijn in dit opzicht.

Vogelgzang

Je hebt hem vast wel eens gezien, de documentaire ‘Dancing with birds‘. De kleine gevleugelde beestjes dansen zich een weg door verleiding om hun partner te imponeren. Naast dansen zingen ze er ook op los om de hoogste tonen te halen en de aandacht te trekken. Vogels gebruiken hun ‘muziek’ bij de selectie van hun partner. Van veel vogelsoorten is dan ook bekend dat zij hun ‘lied’ gebruiken om de ideale partner aan te trekken. Maar vogels zijn niet alleen, ook walvissen gebruiken geluiden, ‘muziek’, om te communiceren. Bij mensen werkt het anders, maar ook hier heeft muziek wel degelijk een effect.

Knappe virtuoos

Hoewel mensen hun partnerkeuze (meestal?) niet af laten hangen van de muzikaliteit van de ander, worden muzikale talenten wel degelijk op een ‘aantrekkelijkheids’ voetstuk geplaatst. Een muzikaal talent kan hierdoor net zo aantrekkelijk worden gevonden als een supermodel van de catwalk. Kortom op dezelfde manier als iemands persoonlijkheid en passie iemand aantrekkelijker kan maken, draagt muzikale vaardigheid bij aan iemands sex appeal. Neem dus plaats achter die piano of pak je gitaar op om jouw muzikale passie met anderen te delen. Dat het mega aantrekkelijk is, kunnen we gewoonweg niet ontkennen.

Bron

Dunbar, Robin. 2012. ‘On the Evolutionary Function of Song and Dance.’ In Music, Language, and Human Evolution, edited Nicholas Bannan, 201-214. Oxford University Press.