Zo bespaar je stookkosten deze winter

Ook Nederlandse winters kunnen kil zijn, wat betekent dat verwarmingen dit najaar weer volop zullen gloeien. Met de stijgende energie- en gasprijzen is dat voor onze portemonnee helaas geen pretje. Maar hoe bespaar je nu op stookkosten deze winter? Wat moet je allemaal doen om er warmpjes bij te zitten? Van een graadje lager tot een verwarming ventilator: wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

Regelmatig onderhoud

Wanneer de verwarming niet aanhoeft is er geen urgentie om eventuele problemen te op te sporen. Toch kun je maar beter met regelmaat jouw CV en radiatoren laten onderhouden om problemen op het ‘moment suprême’ tegen te voorkomen. De wachtrijen bij de centrale zijn niet voor niets vaak lang op koude dagen. Veel mensen ontdekken namelijk pas dan dat er iets mis is en zijn vervolgens aangewezen op koude douches en warme dekens.

pexels-jana-rustmeier

Verwarming ventilator

Door de verwarming (radiator) stroomt warm water waarmee de lucht in huis wordt verwarmd. En zoals je weet: warme lucht stijgt op, waardoor de warmte door de kamer verspreid wordt. Om het sneller warm te krijgen in huis kun je een verwarming ventilator installeren die helpt de warme opstijgende lucht sneller door de ruimte te verspreiden. Hierdoor wordt de kamer constanter verwarmd, waardoor de gewenste temperatuur sneller bereikt zal worden. Het gevolg: de verwarming slaat meerdere keren per uur uit omdat de ruimte beter verwarmd wordt en je bespaart tot wel 30% op de gasrekening!

Een graadje lager

Nog een andere eenvoudige manier om deze winter stookkosten te besparen is het terugdraaien van de verwarming. Zet de thermostaat in huis één graadje lager dan je gewend bent en bespaar heel wat m3 gas per jaar! Een temperatuur van 19 graden overdag in huis is prima, ’s nachts draai je de thermostaat terug tot zo’n 15 graden. En bedenk je maar: de winter is er ook gewoon om truien te dragen!

Gordijnen & tochtstrips

Het gebeurt nog best vaak: mensen die hun bank pal voor de radiator zetten. Op deze manier maak je het de verwarming natuurlijk wel een beetje lastig om de ruimte goed te verwarmen. Plaats je meubels dan ook slim in de ruimte om een goede verspreiding van de warmte mogelijk te maken. Zorg verder voor goede gordijnen (die niet voor de radiator hangen!) en plak tochtstrips rond de ramen.

pexels-patrycja-grobelny

Draai ‘m uit

Het is natuurlijk alleen maar nodig de ruimtes te verwarmen waarin er iemand is. Een eenvoudige manier om stookkosten te besparen is dan ook het uitdraaien van de radiatoren in de ruimtes waarin je niet komt. Kleine kanttekening: draai niet de radiator dicht die in de kamer van de thermostaat staat. Dan snapt deze er niets meer van!