Wintersporten in Oostenrijk, het kan!

Wintersporten in Oostenrijk, het kan! En wat hebben we er naar uitgekeken. Hoewel Corona ons nog steeds niet helemaal vrij laat en onze regering ons allerminst, is Valerie al op pad geweest. Vorige week vloog zij voor een korte skitrip naar Salzburg in Oostenrijk, voor een heerlijke ervaring in de sneeuw van Grossarl. En wij? Wij mogen haar avontuur een beetje meebeleven, want ze schreef voor ons het volgende reisverhaal. Wintersporten in Oostenrijk, het kan!

Stad, land, berg… wintervakantie op een unieke plek

Hotel Das Edelweiss in Grossarl – aan de voet van de bergen in een landelijke sfeer, niet ver van de festivalstad Salzburg in Oostenrijk belooft op de website een heleboel. En inderdaad, het is echt een unieke locatie! Bij mijn aankomst in het hotel is het meteen duidelijk dat het de eigenaren van het hotel om een ding gelegen is: het verzorgen van een unieke belevenis voor hun gasten. En dat gaat zeker lukken, het begint namelijk al bij het openen van de deur naar mijn kamer. Liefdevol ingericht, alles van beste kwaliteit en… een balkon met geweldig uitzicht over de Oostenrijkse bergen! Ik ren meteen naar buiten om de deur te openen en de frisse berglucht in te ademen die ik zo gemist heb! Als geboren Zwitserse brengt die kille lucht en frisse geur mij direct een gevoel van peace & quietness. Het gevoel van thuis.

Das Edelweiss Mountain Resort

Vergaderen, ook onderdeel van de trip

Helaas kom ik hier niet enkel om te relaxen – business before pleasure – maar dat is in zo’n omgeving echt geen straf. Het hotel is gelukkig geen typische conference hotel, zo één met kille vergaderzalen en rijen stoelen, maar ook voor een zakelijke meeting is alles voor handen. We worden verwend met drankjes, luxe coffee breaks, cakejes en fruit. En hoewel ik eigenlijk niet van zoete dingen houd, kan ik de lemon cake die me aangeboden wordt niet weerstaan! Gelukkig draait deze trip niet om de kat om het spek te binden, en gaan we na het vergaderen ook daadwerkelijk de sneeuw in. Zodra het kan ren ik dan ook naar boven naar mijn kamer om me om te kleden voor het sneeuwavontuur. En alhoewel het al langzaam donker wordt buiten, kan ik niet wachten!

Sneeuwpret!

Zodra ik mijzelf in mijn skipak heb gehesen, haast ik me met mijn reisgenoten naar buiten. Ik ben geen nacht-uil, maar het nachtsleeën, georganiseerd door Gasthaus Lammwirt, kon en wil ik niet missen! Nauwelijks bij de Lammwirt aangekomen, krijg ik al een glaasje Oostenrijke Schnaps in mijn handen geduwd. Want, zo zeggen de Oostenrijkers, het is belangrijk om de botten en spieren op te warmen. We worden opgehaald met een tractor met aanhangwagen, en binnen 15 minuten staan we boven op de berg. Daar waar de rodelslee op ons te wachten staan! Het kind in mij staat te springen! (Ikzelf overigens ook). Als gekken zoeven we van de berg, het rodelparcours af. Lampjes naast de lijn leiden ons de weg naar beneden. Tien tot vijftien minuten pure fun!

Relaxen in de wellness

Terug in het hotel kleed ik me om en begeef me naar de spa van het hotel. Het ontbreekt niets in dit mooie hotel, want of je nu een Spa-liefhebber bent en van relaxte massages en wellness wilt genieten, of wanneer je juist van een beetje meer actie houdt (denk aan glijbanen), er is voor ieder wat wils! De glijbaan voor volwassenen brengt mij het meeste plezier. Samen met één van mijn collega’s pak ik een opblaasbare donut, ren de trap op en kijk wie het eerst weer beneden is. Op een scherm onderaan de glijbaan verschijnt mijn rittijd. Hoewel ik mega snel ben, lukt het me helaas niet om het dagrecord te breken. Dan maar een duik in de infinity pool. Het water is er rond de 28 graden, met een buitentemperatuur van -6 graden. Heerlijk! En het uitzicht over Grossarl en de bergwereld.. prachtig! Wanneer ik in de verte staar denk ik aan mijn verloofde. Dit romantische plaatje zou ik toch echt eens graag met hem delen. Goede reden om nog eens terug te komen denk ik! Ik spring het bad uit, sla mijn badjas om me heen en wandel in een roes naar mijn kamer. Tijd voor een warme douche en mijn bed. Ik ben bekaf!

Infinity pool van Edelweiss Mountain Resort

(Après-)Skiën in Grossarl

Als Zwitsers ga ik de volgende dag natuurlijk ook een dagje skiën om de verschillende pistes te testen. Old habits die hard. 80 Pistenkilometers wachten die dag op mij! Ook voor volwassenen die willen leren skiën is er genoeg aanbod aan ‘eenvoudige pistes’ rondom Grossarl. Ik en mijn collega’s kiezen er echter voor om heel wat kilometers te vreten vandaag. Wanneer ik met mijn ski’s door de zachte sneeuw snijd en steeds meer tempo maak voelt het bijna alsof ik vlieg.  Na mijn zoveelste glaasje egg nog – die mijn collega’s bij de pistebar bestellen als ‘verfrissing voor we weer verder skiën’, begin ik dan ook echt te vliegen. Niet geheel safe. Personal note to myself: minder alcohol op de piste, meer tijdens Après-ski. Want dit mag bij een dagje skiën natuurlijk niet ontbreken! Direct naast het dalstation vind je de RambazamBar, een gezellige bar met lekkere finger food, drankjes en helemaal in stijl: Apres-ski muziek. Ultiem genieten! De geur van brandend hout, eten.. En met elk drankje wordt het een klein beetje knusser in de bar.

Wine & dine bij Das Edelweiss

Onze laatste avond in Grossarl sluiten we met een bing bang af. Ons hotel heeft een eigen wijnkelder en proeflokaal, waar je verschillende wine tastings kunt boeken. Iets wat ik natuurlijk niet wil missen! De kelder zit naast de bar en heeft iets voor elk Connaisseur / Connaisseuse. Een stuk vlees past heerlijk bij wijn, en precies hier heeft dit hotel nog meer te bieden: een eigen steakrestaurant. Vooraf krijgen we een lekkere amuse-bouche, steak tartaar en pompoensoep. Daarna volgen bergen van het beste vlees om van de watertanden. Filet, Rumpsteak, Entrecotes… Het stukje filet is zo zacht, dat het voelt alsof hij smelt op mijn tong. Omdat ik normaliter 90% van mijn tijd vegetarisch eet en eigenlijk helemaal geen rood vlees, ben ik temeer verbaasd dat het eten me zo goed smaakt.

Winterdroom

Wanneer ik op mijn laatste avond naar bed ga, voel ik me ergens een beetje verdrietig. Dit is de perfecte plek om business en pleasure te combineren en ik ben nog lang niet klaar om te vertrekken! Zal ik hier ooit nog een keer naartoe komen? Ik besluit van wel, maar dan met mijn grote liefde. Dan kunnen we overdag samen over de pistes racen en duiken we ’s avonds samen de infinity pool in voor een romantische avond. Tevreden sluit ik mijn ogen en val in een diepe slaap.

Coronamaatregelen

In Oostenrijk gelden er verschillende coronamaatregelen. Algemeen geldt dat men om Oostenrijk in te mogen reizen dient te voldoen aan de 2G+ regel. Oftewel: toegang met een herstelbewijs en/of vaccinatiebewijs plus een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud. Wie een booster heeft ontvangen hoeft geen negatieve PCR-test laten zien. Ben je recent genezen en kun je dus geen negatieve test laten zien, dan dien je deze medische verklaring uitgeprint en ondertekend door een arts bij je te hebben. Wie niet gevaccineerd is en geen herstelbewijs kan voorleggen, moet bij aankomst in quarantaine. Die kan enkel worden opgeheven met een negatieve PCR-test in Oostenrijk. Een PCR-test voor aankomst af laten nemen volstaat niet. Een Pre-Travel-Clearance is in dit geval ook nodig. (bron: Skiinformatie)

Alle up to date informatie vind je op de website van de ambassade.