Leren skiën als volwassene

‘Terug op de latten’, is het thema van mijn reis naar het Franse Savoie Mont Blanc. Als kind namen mijn ouders mij nooit mee skiën en tijdens mijn studententijd wist ik deze vorm van vakantie vieren altijd vakkundig te ontwijken. Doodeng leek het me: in de zomer stonden de kale pistes me al eens aan te staren en kon ik nauwelijks geloven dat mensen daar ’s winters van naar beneden zouden sjezen. Met mijn hoogtevrees wist ik één ding zeker, hier zou ik nooit aan beginnen. Toch wel. Ook bij mij begint het skivirus op een gegeven moment hardnekkig te kriebelen. Ik besluit om met een groep gelijkgestemden op een eerste wintersportvakantie te gaan. Leren skiën als volwassene, dat moet toch kunnen?

Skischool ESF Savoie Mont Blanc

Op de babyweide in Valmorel

Mijn reis begint op Amsterdam Schiphol. Van hieruit vlieg ik in minder dan twee uur naar Genève. Met mijn reisgenoten huur ik op het vliegveld een busje voor 9 personen en rijden we naar onze eerste stop: Valmorel. Het skidorpje Valmorel is speciaal aangelegd voor de wintersport en uitermate geschikt voor families met kinderen. En voor volwassenen zoals ik: met 0 ski-ervaring. Het dorpje doet gezellig aan met zijn houten chalets en knusse winkelstraatje. Vanuit het dorp heb je direct toegang tot de skilift en de pistes. Na je ontbijt spring je dan ook eenvoudig op de latten voor een eerste afdaling. Wij startten onze winterse reis met een sneeuwschoenwandeling onder de sterrenhemel, om vervolgens op tijd te gaan slapen in Hotel du Bourg. Overigens het enige hotel dat de wintersportplaats rijk is.

Leren skiën als volwassene
Dorpsstraat in Valmorel

De volgende ochtend ben ik vroeg uit de veren. Het is immers tijd voor mijn eerste ski les. Samen met mijn lotgenoten waggel ik onhandig op de grove skischoenen naar de babypiste waar we onze instructeur ontmoet. Deze lijkt er bijzonder veel plezier in te hebben om een groepje volwassen voor het eerst te zien stuntelen op de latten. Na een korte uitleg over de basisbeginselen van het skiën en wat pizzapunten naar beneden, is het tijd voor het echte werk. We begeven ons naar een echte piste met uitzicht op de Mont Blanc, adembenemend! Zo ook de diepte waarin ik bovenaan de berg staar. Mijn weke knieën beginnen te knikken en ik durf haast niet meer naar beneden te kijken. Gelukkig voorziet de instructeur me van wat eenvoudige tips. De pizza-punt worden voorzichtige bochtjes en het slakkentempo trekt steeds meer aan. Zonder kleerscheuren kom ik die dag alle dalingen door. Ik ben trots op mezelf!

Hogerop in Les Menuires

Na de eerste kneepjes van het skiën onder de knie te hebben gekregen in Valmorel, vertrek ik met mijn gezelschap naar onze tweede bestemming: Les Menuires. Les Menuires is een bekendere wintersportplaats in de Franse Alpen, gelegen in het wereldberoemde skigebied Les Trois Vallées. Er zijn pistes voor alle niveaus, en wat deze wintersportplaats zo leuk maakt voor de beginner, is dat ook zij kunnen skiën op grote hoogte met spectaculaire vergezichten! Het is dan ook een genot om met mijn tweede ski-instructeur van deze week het gebied te verkennen. Inmiddels heb ik de basisbewegingen van het skiën onder de knie en weet ik met vloeiende bochtjes de groene pistes af te dalen. Ik heb zelfs tijd om even om me heen te kijken! Hoe verder de dag vordert, hoe meer ontspannen ik raak. Leren skiën als volwassene kan dus echt wel! ’s Avonds geniet ik van de Spa in het hotel Chalet du Mont Vallon Spa Resort en een diner bij het restaurant van het 4-sterrenhotel; L’Atelier. Uitgeput en met spierpijn van alle inspanningen val ik diep in slaap!

Leren skiën als volwassene Les Menuires
Het beginners team in Les Menuires

Een tandje bij in La Rosière

Vanuit Les Menuires vertrekken we naar onze laatste stop van de reis: La Rosière, een charmant plaatsje helemaal bovenin het Massif. De weg er naartoe alleen al is een genot voor het oog! Hoewel de slingerende bochten naar boven mijn bijrijders misselijk maakt, heb ik alleen maar oog voor de prachtige besneeuwde bergtoppen. We overnachten bij Le Chalet Les Marmottons. De appartementen hebben een geweldig uitzicht op de witte bergtoppen en de warme douche doet mijn spiertjes goed na de lange reis.

In La Rosière krijg ik les van skileraar Fabio. Deze doorwinterde zongebruinde sporty staat ons bij aankomst al op te wachten voor een avontuur op de latten. We vertellen hem over onze afgelopen dagen, waarbij hij een inschatting maakt van ons inmiddels bereikte niveau. We pakken de lift naar boven (hoog!!), waar hij ons vlak voor de afdaling nog een shot Genepi inschenkt. De alcohol glijdt al brandend door mijn slokdarm naar beneden en lijkt me direct te benevelen. Helemaal niet erg, want op deze piste sta ik met knikkende knieën naar beneden te staren. Moet ik hier daadwerkelijk vanaf? Mijn hoofd duizelt, dit lijkt me toch echt nog een stapje te ver. Fabio verzekert me dat ik deze afdaling prima aankan. Hij komt voor me skiën en vraagt me zijn instructies nauwkeurig te volgen. En hij heeft gelijk! Nog een beetje schuchter, maar met enige beheersing snijd ik flauwe bochten door de poedersneeuw. Trots als een pauw highfive ik mijn reisgenoten na een veilige afdaling. We zijn terug in het dorp en het is tijd voor een stevige kaasfondue. Daar ben ik wel aan toe na alle spanning van deze dag en reis! Het is tijd om terug te keren naar ons vlakke kikkerland.

Leren skiën als volwassene
Say cheese

Leren skiën als volwassene?

Of ik nog eens ga skiën? Daar zeg ik volmondig ja op! Een vakantie in de winterse bergen is daadwerkelijk magisch. Hoewel het me niet mee viel om als volwassene te leren skiën, denk ik zeker niet dat het onmogelijk is om het skiën nog goed onder de knie te krijgen. Je moet jezelf gewoon de tijd gunnen, daar we niet meer zo snel leren als kinderen. Leren skiën als volwassene? Ik geef je nog wat tips:

  • Zorg voor een goede uitrusting! Niets zo vervelend als sneeuw in je broek en koude voeten. Geloof me, je gaat er vaak genoeg bij liggen.
  • Boek voldoende lessen. Goed skiën vraagt om een goede basistechniek. Zonder deze techniek zal je maar wat aan blijven klooien en is de kans op blessures groot. Zorg dan ook dat je lessen boekt bij een gecertificeerd instructeur. Kies bijvoorbeeld voor lessen in de ochtend en oefen zelf in de middag. Je kunsten zullen snel vooruit gaan!
  • Gun jezelf de tijd! Iets leren kost tijd, zo ook skiën. Natuurlijk zal het je frustreren dat de ene kleuter nog harder langs je heen vliegt op de piste dan de ander, maar wij volwassenen zijn nu eenmaal niet meer zo onbezonnen en torenen toch net iets verder boven de grond uit.
  • Volg je eigen tempo en probeer je niet aan de leercurve van een andere beginner te meten. Iedereen heeft zijn eigen leerproces en uitdagingen. Zo stond en staat mijn hoogtevrees mij nog vaak genoeg in de weg. Door je eigen weg te volgen en je eigen successen te vieren wordt het leren skiën voornamelijk een hele toffe beleving!
  • Wissel inspanning af met ontspanning. Leren skiën is vermoeiend, zorg dan ook voor voldoende ontspanning. Tijdens een wintersportvakantie is er naast skiën nog een heleboel te doen en ontdekken. Ga eens sneeuwschoenwandelen, een hondenslederit maken of boek een massage bij een spa.

Leren skiën als volwassene? Ben jij aan de beurt?