Veilig met de auto op wintersport: hier moet je op letten

Het wintersportseizoen is in volle gang en dat betekent dat we in groten getale met de auto richting de wintersportgebieden vertrekken. Om veilig op de bestemming aan te komen is het belangrijk om van te voren wat extra maatregelen te nemen. Veilig met de auto op wintersport? Hier moet je op letten.

Kan jij niet wachten om naar de sneeuw te rijden? Van skiën in Wallis tot boarden in Val Thorens? Zorg voor vertrek dat autotechnisch in ieder geval alles op orde is. Zo is een extra beurt geen overbodige luxe alvorens de sneeuwstorm te trotseren. Vink sowieso even de volgende checklist af, dan weet jij zeker dat jij goed voorbereid op reis gaat!

Auto check

Heb jij de winterbanden al onder jouw auto gezet? Winterbanden bieden betere grip op besneeuwde en beijzelde wegen. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar ga je naar bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk of Zweden, dan dien je jouw voertuig aan te passen aan de wegomstandigheden. Zo zullen ook sneeuwkettingen op wegen in sommige landen verplicht zijn. Wees dus op de hoogte van de regelgeving zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Zeker ervan zijn dat je goed beslagen ten ijs gaat? Geef je auto voor vertrek een wintercheck bij de garage zodat eventuele problemen voortijdig worden getackeld. Zo voorkom je onderweg onnodig met kapotte auto onderdelen te komen zitten. Bovendien worden tijdens zo’n wintercheck ook alle vloeistoffen en de accu nog even goed gecheckt. Wel zo’n fijn idee, niet?

Veilig met de auto op wintersport
Credits: Tobi via Pexels

Route voorbereiding

Controleer voordat je de weg op gaat de weersverwachting tijdens de route. Dit voorkomt dat je voor verrassing komt te staan. Als er slecht weer wordt voorspeld, overweeg dan om je reis uit te stellen of een alternatieve route te nemen. Zeker als je niet gewend bent om in winterse omstandigheden te rijden, is enige voorzichtigheid zeker op z’n plaats! Ga sowieso uitgerust op reis en pas je snelheid aan de omstandigheden aan. Safety first!

Rampspoed

Natuurlijk heb je niet alles in de hand en kan het zelfs jou gebeuren om vast te komen zitten in de sneeuw. Toch fijn als je dan bent voorbereid op het ergste. Naast een goede verzekering, dien je te zorgen voor een goed gevulde EHBO kit in de auto, voldoende eten en drinken en warme dekens en een kussen, mocht je langer dan gepland in je auto moeten verblijven. Om altijd in contact te kunnen blijven met de buitenwereld laad je je telefoon op en neem je een extra powerbank mee. Ohja, en vergeet ’thuisblijvers’ niet te informeren over jullie reis.

Drive safe!