Op zoek naar sneeuw? In Wallis, Zwitserland geen groene pistes

Wie kent het niet? De afgelopen weken werden we overspoeld met plaatjes van zielige groene pistes. Je kon de vogeltjes nog net niet horen fluiten! In de kranten en op social media wordt er volop gediscussieerd en verhalen van teleurgestelde wintersporters worden massaal gedeeld. Niet in Zwitserland. Hier zijn absoluut nog genoeg gebieden waar je kunt skiën. Eén van die gebieden is het gebied waar ik vandaan kom; welkom in Wallis!

Welkom in Wallis, aan de voet van de alpen!  

Wallis ligt in het zuiden van Zwitserland, aan de grens met Italië en Frankrijk, en is één van de 26 kantons van het land. Je vindt hier de hoogste bergen van Europa, sommigen steken maar liefst 4.000 meter boven zeeniveau uit! Het kanton bestaat voor het grootste deel uit hooggebergte: ten noorden van de Rhône liggen de Berner Alpen, met onder andere de bergen Bietschhorn, Jungfrau en Mönch. Ook vind je hier de Aletschgletsjer. Ten zuiden liggen de Walliser of Penninische Alpen, met onder andere de Weisshorn, de bekende Matterhorn, Dom en de Monte Rosa. Het gebied is populair onder wintersporters, maar ontvangt ook zomers veel toeristen die van bergbeklimmen, wandelen of golfen houden. Ik ben er in de winter en hoewel er in het dal niet veel sneeuw ligt, biedt de koude witte deken bovenop de berg de perfecte conditie voor een heerlijke dag op de piste.

Skilometers

Wat kun je als wintersporter verwachten in het mooie Wallis? In ieder geval 2.602 kilometer piste verdeeld over zo’n 40 skigebieden. Bekende gebieden zijn Zermatt en Saas-Fee, maar ook het Franstalige Les 4 Vallées ligt in het Wallis gebied. Onze favorieten zijn duidelijk Zermatt met de beroemde Matterhorn aka ‘de Toblerone-berg’ en Saas-Fee met de Aletsch Arena. De Aletsch Arena heeft niet een, niet twee, maar drie skigebieden die met elkaar verbonden zijn. Zo kan je dus in de ochtend een rondje op Bettmeralp skiën, lunchen op Riederalp en voor de après-ski naar Fiescheralp. Alle gebieden zijn goed met elkaar verbonden en makkelijk met ski’s of gondels te bereiken.  

Wallis, Zwitserland

1905 meter boven zeeniveau

De slogan van de Aletsch Arena is “kijk eens, wij hebben sneeuw”, en dat is niet geheel verrassend op die hoogte. Witte bergen, een blauwe hemel, warme zonnestralen en een adembenemend uitzicht. Wat wil je nog meer tijdens een wintersportvakantie? Tot je beschikking: 104 km piste, van blauw, rood tot zwart; diverse snowparks én een family park voor jong en oud.

Kortom, zin in een witte wintersport? …