Recept: Quiche met rode ui en port salut

Een aantal weken geleden had ik het op kantoor met een aantal collega’s over vegetarisch eten. Eigenlijk zijn we zes echte vleesliefhebbers. Dat deed bij ons de vraag naar boven komen of we het een week vol zouden kunnen houden zonder vlees en hoe we dat zouden ervaren.

We besloten om tot een soort ‘challenge’ over te gaan. Met z’n zessen allemaal een hele week geen vlees eten. Ook gevogelte, vis en schaal- en schelpdieren moesten van het menu worden geschrapt.

Toen begon de zoektocht naar lekkere gerechten, maar dan zonder vlees. Eén van de recepten die ik vond, voldeed zeker aan dat principe: een recept voor een quiche met rode ui en port salut. Deze quiche had ik al eens eerder gemaakt, beviel toen goed en leek me dan ook een prima keuze voor de vegetarische week 🙂

Ingrediënten voor de quiche

Haal de onderstaande ingrediënten in huis als je de quiche met rode ui en port salut wilt maken. Je kunt de quiche optioneel serveren met een salade. Wil je dat, haal daar dan ook nog de ingrediënten voor in huis.

  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 125 gram port salut
  • 100 milliliter slagroom
  • 3 rode uien
  • 2 eieren
  • Provençaalse kruiden
  • olijfolie

Zo maak je de quiche!

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien op het aanrechtblad. Ontdoe de port salut van de korst en snijd de kaas in blokjes. Maak de rode uien schoon en snijd ze in halve ringen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een springvorm en doe bakpapier op de bodem. Knip het overtollige bakpapier rondom af.

Bekleed een springvorm van 26 centimeter doorsnede met de plakjes bladerdeeg. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de uienringen.

Verdeel de blokjes port salut en de uienringen over de springvorm.

Klop de eieren los met de slagroom. Voeg hieraan de Provençaalse kruiden toe en eventueel nog peper en zout naar smaak.

Schenk het ei-slagroommengsel over de port salut en de ui. Bak de quiche vervolgens in 25 minuten goudbruin en gaar.