Recept: Mokkacake met peer en pecannoten

Een tijdje geleden kwam ik in het blad Boodschappen een recept tegen voor een mokkacake met peer en pecannoten. Ik dacht: dat is weer eens wat anders dan een gewone simpele cake, die ga ik maken. Het plaatje zag er namelijk meer dan prima uit dus ik wilde eigenlijk wel eens een stukje proeven!

Dit kocht ik voor de mokkacake

  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram pecannoten
  • 4 rijpe peren
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels oploskoffie
  • 1 zakje vanillesuiker

En zo maakte ik de mokkacake

Als eerste moet je de oven voorverwarmen op 160°C. Ondertussen smelt je de boter en klop je daar met een mixer de suiker, de oploskoffie en de vanillesuiker door. Dit meng je totdat je een romige massa krijgt. Klop vervolgens stuk voor stuk de eieren door het mengsel. Zorg dat je geen eierschilletjes in het mengsel laat vallen. Daarmee voorkom je dat je vuistdiep in dat mengsel moet gaan staan graven naar een stukje schil, zoals bij mij het geval was.

Voeg daarna het bakmeel toe en klop dit tot je een romig, glad beslag krijgt. Heel belangrijk: vergeet het bakmeel niet, zoals ik dus wel deed. Daarmee voorkom je dat je later het mengsel weer uit te cakevorm terug moet gieten in je mengkom, om vervolgens alsnog het bakmeel er door te mengen. Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet daar het cakemengsel in. Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Zet de halve peren rechtop in het beslag en bestrooi met de pecannoten.

Zet de cake in de oven en laat deze gedurende 50 minuten op 160°C garen. Verlaag vervolgens de temperatuur van de oven naar 140°C en bak de cake nog zo’n 20 minuten. Als je met een mes in het midden van de cake steekt en het mes komt er droog uit dan is je cake gaar.