Dit zijn de populairste doelstellingen voor een duurzamer leven

We worden met z’n allen steeds bewuster van onze footprint en daarmee is duurzaamheid een steeds belangrijker thema blijkt ook uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Duurzamer leven? Daar staan we voor open! Dit zijn de populairste doelstellingen voor een duurzamer leven.

Ongeveer driekwart van de Nederlanders staat open voor een duurzamer leven. Met name het energieverbruik wordt door ons volkje aangegrepen als speerpunt om bewuster met onze planeet om te gaan. Zo doen veel mensen hun best om hun huis te isoleren, duurzame(re) warmtebronnen zoals vloerverwarming te installeren en minder te stoken. Op andere vlakken laten wij Nederlanders nog maar weinig gedragsverandering zien, maar de voornemens zijn er!

Op vakantie met de trein

Zo nemen steeds meer mensen zich voor om met de trein in plaats van de auto of met het vliegtuig op vakantie te gaan. Op afstanden tussen de 400 en 700km, zouden mensen de trein een prima alternatief vinden. En laat dit nu helemaal niet zo’n gek idee zijn. Met de trein reizen is best comfortabel en je verplaatst je eenvoudig van stadshart naar stadshart. Wat dacht je van een stedentripje Londen of Parijs met de trein?

Anders autorijden

Wanneer het om autorijden gaat, zijn er steeds meer van ons die kiezen voor een deelauto, een zuinigere auto of helemaal geen auto. Sharing is caring, zeker wanneer het over de impact op het milieu gaat. In de grote steden zien we het aantal deelauto’s dan ook groeien, net als de populaire elektrische scooters waarmee je je snel van A naar B verplaatst.

Duurzaam leven
Credits: Markus Spiske via Pexels

Duurzamer eten

Nog een van de populaire doelstellingen voor een duurzamer leven is het veranderen van ons eetpatroon. Een gedragsverandering die al aardig in gang is gezet, onder andere te zien aan het groeiend aantal recepten voor vegetarische gerechten. Bovendien is volgens het IPCC (2022) en de berekeningen van Milieu Centraal (2023) een verandering van voedingspatroon de meest impactvolle stap die je als consument kan nemen in de CO2 -reductie. Niet gek dat mensen dan ook steeds vaker bereid zijn om minder vlees en zuivel te consumeren of geheel veganistisch te leven.

doelstellingen voor een duurzamer leven
Credits: Pixabay

Meer refurbished

Met duurzaamheid in het achterhoofd is ‘refurbished’ misschien wel hotter dan ooit. Van gravin Eloise van Oranje die vintage kleding promoot tot woonprogramma’s die steeds meer aandacht besteden aan het opknappen van bestaande items. Tweedehands is niet langer meer stoffig en ‘cheap’, het is een makkelijke en bewuste keuze om duurzamer om te gaan met de grondstoffen die we hebben. Een mooie doelstelling dus voor een duurzamerleven in 2024!

Heel het onderzoek lezen? Check hier het rapport.