La Viña Experience: wijnproeverij

Afgelopen maandag had ik een wijnproeverij bij restaurant La Viña Experience aan de Maasstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Verwelkomd door de leuke en spontane sommelier en eigenaresse van het knusse, gezellige restaurantje zouden we onder het genot van overheerlijke Mediterrane Pinchos (Noord Spaanse tapa’s) wat gaan leren over wijn! Want…..we genieten er allemaal zonder enige moeite van maar waar komt het eigenlijk vandaan? Wat zijn de verschillen tussen de ene fles bubbels en de andere? En met het oog op de naderende feestdagen en omdat het gewoon eigenlijk altijd handig is om te weten…..welke wijn serveer ik bij welk gerecht? Jacqueline kan het je met veel passie voor het vak en in duidelijke ‘Jip en Janneke taal’ uitleggen! Mooi!

Bubbels!

We beginnen met de bubbels. Een rosé cava en een prosecco om precies te zijn. We ruiken, we draaien het glas NIET (dat is alleen voor wijn, niet voor bubbels……nuttig weetje!) en zien verschil in bubbels. Hoe kleiner de bubbels, des te beter de kwaliteit! De dop van de fles speelt daar ook een belangrijke rol in! Goede bubbels (en wijn trouwens ook) heeft ten alle tijden een kurken dop (dus niet die plastic draai doppen die je vaak in de supermarkt ziet) en kun je aan de DOCG certificering op het etiket zien dat het om een origineel streekproduct gaat en dus van goede kwaliteit is! De prosecco, daar kunnen we kort over zijn; die was voortreffelijk! Mooi mousserend, niet te zoet. Heerlijk als borrel zo aan het eind van de middag.

De Cava had een klein zuurtje en zou voor mij persoonlijk niet mijn eerste optie zijn om mee te borrelen, maar komt heerlijk tot zijn recht in combinatie met het plakje gerookte eendenborst filet met vinaigrette. Het zuurtje verdwijnt en Jacqueline legt dus uit dat dit een goede ‘wijn spijs combi’ is (vind dit altijd een vak apart om de goede wijn bij het gerecht te kiezen, maar Jacqueline verstaat dit vak als geen ander!). Om dit gevoel kracht bij te zetten en verder uit te leggen, kregen we een klein glaasje gazpacho (koud Spaans tomatensoepje) en omdat dit soepje ook wat zurig is, wordt het zuurtje in de Cava alleen nog maar zuurder. Geen mooie combi! Handig om te weten toch?!

Handige tip

Wat ook zeker handig om te weten is met het oog op de naderende Oud en Nieuw: koop gewoon die goede prosecco met DOCG certificering (en mét kurken dop)! Je bent niet alleen goedkoper uit als wat je voor een fles Moët & Chandon zou betalen, maar belangrijker nog…..voor de meesten onder ons nét zo lekker en makkelijker drinkbaar!

Wit

De beurt nu aan de witte wijnen. Als eerste de blend van Sauvignon Blanc (80%) en Chardonnay (20%). Deze heeft het La Viña etiket en wordt door Jacqueline als enige in Nederland geïmporteerd vanuit Spanje. Een heerlijke, makkelijk drinkbare, wijn die het overigens ook perfect doet in combi met de huisgemaakte (naar het recept van Jacquelines Spaanse schoonmama) Croquetas La Viña. Op het eerste oog een ‘gewoon’ ham-kaas kroketje, maar niks is minder waar! Eenmaal een hapje in je mond, gevolgd door een slokje La Viña wijn, en het wordt een heerlijke combi!

De Franse Chardonnay uit het Mâcon Fuissé gebied volgt daarna. Een iets zwaardere, maar erg rijke en volle witte wijn. Doordat hij wat zwaarder is, niet gelijk mijn persoonlijke favoriet, maar in combinatie met de Croquetas de Bacalao (een kroketje met in zout gelegde stokvis/ kabeljauw) verandert het geheel in een hemelse combinatie!

Snel nog een keer!

Wat een geslaagde avond én wat kan deze dame je vol passie en veel kennis lekkere dingen laten proeven en uitleggen! Op dit moment is ze bezig om haar droom waar te maken; een eigen wijn ontwikkelen. En ik hoop van ganser harte dat deze er snel komt, zodat we weer een ‘excuus’ hebben om snel nog een keer te gaan genieten bij La Viña. Laat je zeker een keer verrassen door Jacqueline en haar leuke concept met de Taste Mats, waarbij je 3 wijntjes in combi met de pinchos kan proeven!

¡Salud!

 www.lavinaexperience.nl

La Vina collage