Gokken vrouwen anders dan mannen?

De afgelopen jaren zien we een sterke toename in de deelname aan loterijen en kansspelen. Er gaat dan ook steeds meer geld om in de branche die vooral mannen, maar ook steeds meer vrouwen trekt. Nederlanders gokken er online op los, en dat snappen wij wel want ook wij zijn in de ban van bijvoorbeeld het pokerspel. Wij keken laatst opnieuw de film Molly’s Game (2017), waarin pokerprinses Molly Bloom centraal staat. Wat een powervrouw, zo tussen al die mannen! En dat maakte dat wij ons afvroegen: gokken vrouwen nu eigenlijk anders dan mannen? En hoe gaan zij om met winst en verlies? We gingen op onderzoek uit..

Een gokje wagen

Dat gokken populairder is geworden, blijkt uit cijfers van het CBS, die laten zien dat er steeds meer geld omgaat in de branche van lotterijen en kansspelen. En hoewel ‘gokken’ vaak een negatieve lading heeft, spreken gokspelen zeker tot de verbeelding, blijkt uit o.a. de blijvende Hollywoodaandacht voor deze branche. De manier waarop Molly Bloom, gespeeld door Jessica Chastain, op vernuftige wijze heel wat stapels geld naar zichzelf toe weet te trekken is gewoonweg magisch. Maar waarom houden we nu zo van gokken? Uit onderzoek naar online gokken is gebleken dat mannen en vrouwen om verschillende redenen gokken en een voorkeur hebben voor verschillende gokactiviteiten. Zo gokken vrouwen zonder gêne online om bijvoorbeeld gratis te kunnen oefenen met het spel, minder geld uit te geven of verveling tegen te gaan en hebben mannen veel meer schaamte als het om hun online gokactiviteiten gaat.

Risico’s nemen

Een vraag waar we allemaal benieuwd naar zijn is natuurlijk wat de verschillen zijn als het gaat om risico’s nemen, een belangrijk element in het gokspel. Voor mannen betekent een gokje wagen de kans om zichzelf bekwaam en onbevreesd te bewijzen. Tijdens het gokken nemen zij dan ook vaker grotere risico’s dan vrouwen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat mannen meer dan vrouwen geneigd zijn om op hun instinct te vertrouwen en dus hoger in durven te zetten. Dit betekent hogere winsten, maar natuurlijk ook grote verliezen. Hoe de bekende Molly Bloom als vrouw in de pokerwereld zo succesvol werd? Ze vertelt het je zelf in onderstaande video.

Omgaan met verlies

Bij het wagen van een gokje hoort natuurlijk ook verlies. Uit Australisch onderzoek naar genderverschillen in de presentatie van waarneembare risico-indicatoren van problematisch gokken, komt naar voren dat in ieder geval de reacties op verlies in het spel per gender flink van elkaar kunnen verschillen. Zo schoppen en slaan mannen uit woede tegen de gokkast en schieten dames in tranen wanneer ze hun geld in rook op zien gaan. Een verschil in gedrag dat we natuurlijk niet alleen van de gokwereld kennen.