Going solo!! Ja….alleen reizen is zo eng nog niet!

Going solo! Ja…alleen op vakantie! Het klinkt voor velen van ons behoorlijk eng. Niet te vergeten ongezellig, spannend en een absolute no no! Maar is het alleen reizen nou eigenlijk wel zo eng? Okay…toegegeven, als je een muurbloempje pur sang bent, is het misschien niet de meest voor de hand liggende keus. Maar buiten het feit dat het heerlijk is om even met niets en niemand rekening te houden, is het ook nog eens ontzettend leerzaam en maakt het je sterker! Ik nam de proef op de som en heb het gewoon gedaan! En weet je wat? Ik ga het gewoon wéér doen!

Zon, zee & stad

Het stond al tijden op mijn bucketlist (ja, ook ik heb er een ja): alleen op reis. Dus na de zoveelste druilerige maandagmorgen was ik het zat en nam ik het besluit. 10 minuten later was alles in kannen en kruiken. Ticket in de pocket, hotelletje geboekt en vrij van de baas. Maar waar moet zo’n solo tripje dan aan voldoen?! Nou, gewoon simpelweg de dingen die ik het liefste doe en dan graag met 30 graden en een zonnetje! Beetje shoppen, oude stenen bekijken, strand, fotograferen in een oude stad, terrasje, lekker eten. Je kent het wel. De combi strand én stad…die zijn er niet veel in Europa en de meest voor de hand liggende (denk: Barcelona, Lissabon, Palermo, Rome) daar was ik al eens geweest. Dus werd het Valencia! Onwijs goede keus kan ik achteraf zeggen.

Leuk reisgezelschap

Met de nodige boekjes (uiteraard ook het 100% boekje;)) ging ik op pad en werd het een week om nooit te vergeten! Veel mooie dingen gezien, in grappige situaties terecht gekomen, leuke mensen leren kennen, heerlijk gegeten en gedronken, fijn op het strand gelegen en vooral geleerd dat ik gewoon kei leuk reisgezelschap ben 😉 Het is dus absoluut niet eng om alleen te gaan! Je ontmoet altijd leuke mensen, het eten smaakt alleen aan tafel nét zo lekker als dat je met zijn tweeën zit (de wijn overigens ook) en hoe fijn is het om gewoon elke winkel zonder discussie en net zo lang als je zelf wilt in te gaan?! Halleluja!

Tips

En ja natuurlijk zijn er momenten dat je iemand mist (op het terras is het nou eenmaal leuker met zijn tweeën om ongegeneerd iedereen te keuren die voorbij komt) maar ik weet zeker dat je apetrots en vol verhalen terug komt.
Hier wat tips om het minder eng te maken:
  • Als je het eng vindt, begin dan met een weekendje. Je hoeft echt niet gelijk een half jaar solo door Brazilië!
  • Ik zou altijd eerst kiezen voor een toffe stad waar je nog niet eerder bent geweest. Nieuwe plaatsen ontdekken is het mooiste wat er is! Overdag dingen bezichtigen, afgewisseld met shoppen kan prima in je eentje en daar mis je echt niemand bij.
  • Neem als het kan een 100% boekje mee van de stad of streek. Daar staan ideale looproutes in zodat je én alles ziet (inclusief die leuke lokale winkeltjes) én je al een deel van de dag ‘gepland’ hebt.
  • Brengt me gelijk op het volgende punt: plan een beetje je dag. Met de nadruk op een beetje. Okay, ruimte voor spontane dingen is een must, maar zo voorkom je dat je een beetje rond gaat zwerven.
  • Boek een van je eerste dagen een tour (lopend of per fiets) of boek een dinnertour of iets dergelijks. In elke wat grotere stad zijn wel bedrijven of locals (heeft altijd de voorkeur!) die dit aanbieden, soms zelfs in het Nederlands. Zo ontmoet je gelijk nieuwe mensen en leer je gelijk de hot spots van de stad kennen!
  • Neem altijd een boek mee. Zo kun je op het terras en bij het eten altijd iets lezen en voel je je minder ‘verloren’. Maar mensen kijken en van het locale pittoreske pleintje genieten kan ook prima zonder boekje.
  • En misschien wel een van de belangrijkste: sta open voor de locals. Maak een praatje met de marktlui, de strandbedjesverhuurder of de receptionist van het hotel. Voor je het weet, sta je ’s avonds op een verjaardagsfeestje van de broer van de barman en heb je de avond van je leven!
Maar het belangrijkste is vooral: genieten!!! Jij bent zelf het leukste reisgezelschap wat er is. En stel jezelf altijd de vraag: wat is het ergste wat er kan gebeuren?! Zeker weten dat je een toptijd hebt!
Ps. En hou de site in de gaten voor dé hot spots van ontzettend gaaf Valencia!