Fietsen door Barcelona met gids

Spring maar achterop bij mij..

Terwijl ik afgelopen zaterdag in het zonnetje naar de stad fietste had ik opeens een hele leuke flashback. Ik heb samen met mijn vriend 1 jaar in Barcelona gewoond en in deze periode heb ik gewerkt als fiets tourguide. Ook toen zat ik dus geregeld op de fiets in het zonnetje, maar dan met een gezellige groep Nederlandse toeristen achter me aan. Na kort de fietsregels aan hen te hebben uitgelegd was het tijdens zo’n tour tijd voor het echte werk en verwelkomde ik iedereen in de hoofdstad van Catalonië: Barcelona!

Catalonië

Dat we te gast zijn in Catalonië en niet in Spanje, benoem ik bewust en dit doe ik omdat (de meerderheid van de) Catalanen absoluut niks met Spanje te maken wil hebben. Dit uit zich bijvoorbeeld heel mooi tijdens het WK voetbal. Zo zou je verwachten dat ik in mijn oranje shirtje niet veilig over straat kon na ‘onze’ 5-1 overwinning op die rode jongens, maar daar is niks van waar. Ik werd juist gefeliciteerd en bedankt door mijn Catalaanse collega’s en vrienden en men was blij dat ‘wij’ Spanje zo snel naar huis gestuurd hebben. Graag gedaan natuurlijk.

Ook al mogen we het stempeltje ‘Spanje’ volgens de locals dus niet op de stad plakken, de zon, de costa’s, de tapas, de sangria en al het andere fijne waar wij Nederlanders bij Spanje aan denken vindt je (gelukkig) gewoon terug in deze stad.

De tour

Tijdens de tour stoppen we uiteraard bij de bekende highlights zoals het casa Batlo en de Sagrada Familia van de beroemde architect Gaudi. Gaudi heeft dit laatst genoemde bouwwerk, de Sagrada Familia, echter nooit helemaal kunnen realiseren omdat hij al in 1926 is overleden. Men is nu nog bezig met het afronden van de bouw en hoopt dit in 2026 af te ronden. Dit zou een eerbetoon aan Gaudi zijn omdat dit 100 jaar na zijn dood is. Ik vraag mezelf persoonlijk echter af of dit haalbaar is. In de originele tekeningen van de kerk ligt er een heel groot park rondom het gebouw. Hier staan nu nog allemaal appartementencomplexen dus dit betekent dat deze allemaal binnen nu en 7 jaar gesloopt moeten zijn. Ook moet de kerk in totaal 18 torens krijgen welke verwijzen naar de 12 apostelen, 4 evangalisten, Jezus & Maria, maar momenteel staan er pas 8 apostelen. In het midden moet er nog een hele hoge toren gebouwd worden, de toren van Jezus. Deze wordt 170 meter hoog en wordt daarom het hoogste gebouw in Barcelona.

http://ohlalahh.files.wordpress.com/2014/07/casa-batllc3b3-ohlala1.jpg
Casa Batlló

Uiteraard fietsen we ook langs het prachtige strand van Barcelona. Het is wel leuk om te weten dat dit strand hier pas sinds 1992 ligt en dus een aangelegd strand is. In 1992 hebben de Olympische Spelen plaatsgevonden in Barcelona en om hiervoor veel toeristen naar de stad te trekken is onder andere dit strand aangelegd. Alle aanpassingen die in deze periode zijn gedaan hebben er toe geleid dat er momenteel jaarlijks 7 miljoen toeristen Barcelona bezoeken. Voor 1992 was dit nog niet eens de helft.

http://www.barcelonacheckin.com/img/stored_images/barcelona/articles/4_community_page.png
Strand in Barcelona

Tijdens mijn tour probeerde ik altijd op zoveel mogelijk plekken te stoppen en zoveel mogelijk informatie te geven. Uiteraard is dit ook standaard informatie over bijvoorbeeld de geschiedenis en de bouw van de Sagrada Familia maar ik vertelde vooral veel over mijn persoonlijke ervaringen binnen deze stad.

Tips & Trucs

Naast dat je tijdens de fietstour de bekende highlights ziet hierbij ook nog een paar persoonlijke tips:

  • De lekkerste paëlla eet je aan het strand in restaurant Salamanca
  • De mooiste stranden vind je een stukje uit de stad
  • De lekkerste sushi eet bij Toyo in de wijk Gracia
  • Ga je shoppen? Alle winkels zijn elke dag tot 21.00 uur geopend en de bekende winkels vind je vooral rondom Placa Catalunya.
  • Wil je liever de wat onbekendere boetiekjes opzoeken? Loop dan vooral eens door de wijk El Born.
http://www.yourguidebarcelona.com/wmContent/Contenido/paseig-born.jpg
El Born

Een fiets tour maken maakt het mogelijk om zoveel mogelijk van een stad in een zo kort mogelijke tijd te ontdekken. Op dit gebied wint een fietstour het dan ook van bijvoorbeeld een bustour als je het mij vraagt. Daarnaast is het natuurlijk ook prettig dat je op de fiets gelijk een kleurtje meepakt en niet het gevoel hebt dat je een Japanner in een vissenkom bent, in tegenstelling tot in zo’n grote toeristenbus.

Helaas komt aan alles ook een eind, momenteel ben ik alweer 2 maanden in Nederland. Ben jij toevallig binnenkort wel in deze pracht stad? Ga dan zeker mee met een fietstocht van Baja Bikes!