Move over van Moof, fatbikes zijn tegenwoordig razend populair, zeker in de hoofdstad! Ze gaan snel, zien er cool uit en passen helemaal in die stadse bubbel. Maar waar moet je nu op letten bij het kopen van een fatbike? Wij gingen op onderzoek uit en verzamelden enkele tips.
Je ziet ze meer en meer, fatbikes zijn in de grote steden niet meer weg te denken uit het straatbeeld. En gezien je voor zo’n dikke fiets best een aardige duit in het zakje moet doen, is het wel van belang om je voor de aanschaf van zo’n bolide even in te lezen. Dus, ben jij van plan een fatbike te kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Wij zetten ze voor je op een rij.
Bepaal het type
Zoveel smaken, zoveel fietsen zou je kunnen stellen. In principe zijn fatbikes ontwikkeld om je snel en makkelijk over lange afstanden te verplaatsen op moeilijk terrein. Denk hierbij aan bospaden, het strand of door de sneeuw. Grappig genoeg zie je deze fietsen nu ook steeds vaker in de stad. Ze zijn natuurlijk ook best cool! Voordat jij je portemonnee trekt is het dus handig om bij jezelf na te gaan waar je de fiets voor wilt gebruiken. Ga jij daadwerkelijk de bossen in of wil je je van A naar B verplaatsen door de stad? Al deze vragen hebben invloed op het type bike dat bij jou past, denk alleen al aan het zadel en het soort banden.
Check de vereisten
Net als een auto, een motor en zelfs een fiets, dient de fatbike aan een aantal regels te voldoen voordat hij de weg op mag. Zo moet de fiets voorzien zijn van een bel, reflectoren aan zowel de voor- als achterzijde en moet de fiets uitgerust zijn met goede remmen en verlichting. Jouw nieuwe fatbike mag een motor hebben, maar wel één met een maximaal vermogen van 250 watt. Zelf een fatbike kopen? Kies altijd voor een fiets die voldoet aan de Europese veiligheids- en kwaliteitsnormen.
Let op de verkeersregels
Een fatbike is een (elektrische) fiets en dat betekent dat je je aan dezelfde regels als fietsers dient te houden. Je fietst dus op de fietspaden, houdt altijd rechts aan en fietst niet over de stoep. Bovendien mag je de maximaal snelheid van 25 km/u niet overschrijden. Let hier goed op, er zijn namelijk fietsen op de markt die tot wel 45 km/u gaan. Deze fatbikes worden beschouwd als een elektrische bromfiets, wat betekent dat een rijbewijs vereist is (lees hier over hoe Eline haar motorrijbewijs haalde).
Ga naar een specialist
Het kopen van een fatbike vergt dus wat aandacht. Laat je door een specialist goed adviseren, maak een testrit op diverse modellen, duik op voorhand goed in de garantie en verdiep je in wat er nodig is voor het onderhoud van de fiets. Zijn de onderdelen bijvoorbeeld goed op voorraad (denk aan de Van Moof nachtmerrie) en hoe vaak is het raadzaam om je fatbike een beurt te geven?
Zo’n fatbike iets voor jou?