Een eigen bedrijf starten? 4 tips van een #girlboss

Begint het bij jou al te kriebelen? Wanneer je bedenkt dat je elke dag aan je eigen bedrijf mag werken? Jarenlang liep ik rond met de droom om een eigen mode label op te zetten. Toen de kans zich voor deed, twijfelde ik geen minuut. In 2015 volgde ik mijn hart en vertaalde ik mijn droombaan in een ondernemersplan. Inmiddels ben ik bijna drie jaar verder en deel ik mijn ervaringen. En wie weet trekt het jouw over de streep om ook de sprong te wagen… Are you a #girlboss?

eigen bedrijf-lady boss

Tip 1: Werk samen

De eerste vijf jaar van een eigen bedrijf runnen zijn het moeilijkst. Zegt men. Nou, ik kan het bevestigen. Naamsbekendheid creëren, je bereik vergroten, heel veel netwerken… Het is onwijs leuk! Maar het kost ook veel tijd. Daarnaast heb ik in de eerste periode veel gratis werk verricht. Mentaal vond ik dit soms best zwaar. Er gebeurt niets binnen op je bankrekening, maar bent wel zestig uur in de week aan het werk. Ik heb vaak gewerkt in de vorm van barteldeals. Zo werkte ik bijvoorbeeld samen met een startende fotograaf. Door samen te werken kon zij haar portfolie op bouwen en ik de foto’s gebruiken voor mijn webshop. Win win! Een goede manier om met weinig budget stappen vooruit te zetten.

Tip 2: Falen bestaat niet

“Maak fouten!” Zegt iemand met faalangst. Man man man, wat kon ik boos zijn op mezelf, wanneer ik weer eens een examen had verprutst door een “stomme” fout. Toen ik mijn bedrijf begon besloot ik om milder voor mezelf te zijn. Je gaat dingen doen die je nog nooit eerder hebt gedaan en daar hoort fouten maken bij. Zie het als een ontdekkingsreis… Probeer alles uit, maak fouten en leer daarvan.

“Vallen is niet erg als je maar weer op staat.”

Tip 3: Volg je intuïtie

Vertrouw op je onderbuik gevoel. Twijfel je, maar weet je niet precies waarom? Doe het dan niet, die twijfel voel je niet voor niets. Blijf dichtbij jezelf en zoek eerst goed uit wat je wilt. Wat is jouw visie? Welke koers wil jij varen? Het is jouw bedrijf, dus jij bepaalt. Soms is het lastig, maar je mag best tegen iemand zeggen: “Het voelt niet goed, dus heb ik besloten om het niet doen.”

eigen bedrijf werkplek

“We are all a work in progress”

Tip 4: Wees flexibel

Mijn bedrijf is het mooiste dat ik heb gecreëerd, tot nu toe. Mijn bedrijf heeft mij zelfvertrouwen gegeven en het heeft ervoor gezorgd dat ik trots op mezelf kan zijn. Natuurlijk heb ik momenten gehad waar ik er doorheen zat, maar ik heb nooit gedacht: “Ik stop ermee..“ Als één bepaalde manier niet werkt: schaaf bij. Evalueer de stappen die je neemt en stel de vraag: Wat gaat er goed? En wat ga ik de volgende keer anders doen? Verander je strategie en leer van elke stap!

Droom jij ook van een eigen bedrijf,
maar heb je de stap nog niet durven zetten?

Ik deel mijn ervaring graag met je! Stel je vragen in de comments.