Dit doen al die bakken koffie echt met je

Eigenlijk moet je niet aan onze bakkies koffie komen, want dan kom je aan ons. Maar helaas zijn al die bakken espresso, latte’s en zwarte pleur niet het aller fijnst voor ons lijf. Sterker nog en gebeurt heel wat met je lichaam als je veelvoudig koffiedrinker bent – jup, zoals wij hier! Wat er precies gebeurt dat zochten we voor je uit!

Voor ons toch wel echt een eye opener dat we net wat vaker die koffie moeten gaan vervangen voor een kopje thee. Hoeveel koffie drink jij?

3,1!

Wij Hollanders horen thuis in de ‘koffietop’ van Europa, met gemiddeld 3,1 kopjes per dag. Dat is veel, maar we lopen wel nog achter op landen als Amerika en Italië.

3,1 koppen koffie per dag dus, maar wat gebeurt er nu precies met je? Je wordt alerter, scherper en je stoelgang krijgt een flinke boost, maar wat zijn de gevolgen? En is koffie eigenlijk wel zo goed voor je?

Anderhalf uur

Na anderhalf uur begint de cafeïne in je lijf echt aan het werk te gaan. Alles is nu volle bak opgenomen in je bloed en na deze periode gaat je lever weer als een gek aan de slag om de cafeïne uit je lichaam te krijgen.

Cortisol en adrenaline

Je krijgt een flinke boost in je lijf. Dit betekent dat je dus ook echt wat alerter bent, althans, je je zo voelt. Een bijkomend gevolg is namelijk wel vaak zo dat je je juist door koffie slechter kunt concentreren. Iets met te veel adrenaline dus.

Stress stress stress

Het gevoel van stress in je lichaam is hoger en je bloeddruk gaat omhoog. Dat komt natuurlijk door de cafeïne en door de reactie op je lijf op stress. Daardoor vernauwen de bloedvaten wat en gaat je hartslag in eerste instantie omlaag – met als compensatie dan weer de hogere bloeddruk.

Plassen sassen

Moet je vaker naar het toilet na een bak koffie? Dat klopt, want cafeïne beïnvloed allerlei vaatjes in de nieren waardoor je het gevoel hebt dat je vaker naar het toilet moet. De druk van de filtertjes neemt ook echt toe in de nieren, daardoor produceer je iets meer urine na die eerste bak koffie. Maar de angst dat koffie je uitdroogt, is niet helemaal zo letterlijk te nemen.

Poep’n

Het is dus echt zo dat koffie goed is om de darmen een duwtje in de goede richting te geven. Koffie prikkelt namelijk de reflexen van de maag en darmen. Lekker om de dag mee te beginnen dus.

Onrustig

Het schijnt zelfs te kunnen dat koffie zelfs kan leiden tot hallucinatie, maar dan moet je wel heel veel koffietjes achterover gieten. Wel kun je al van een paar kopjes koffie een heel opgejaagd en onrustig gevoel krijgen. Iets met de receptoren in de hersenen die de cafeïne blokkeert.

Goed om te weten dat het bijna 6 uur duurt voordat dat eerste bakkie koffie weer uit je systeem is. Dat is best een tijdje! Rustig aan dus met die koffie. En met mate!

Photocredits: Pexels.