Ontdek de winterzon in Catalonië

Het weer wordt steeds kouder en guurder en Nederland en stiekem zijn wij wel weer op zoek naar de winterzon. Het cultuurrijke Catalonië is net iets meer dan twee uur vliegen vanaf Schiphol, uitstekend voor een weekendje weg maar ook langere vakanties zijn hier uitstekend te vertoeven. Dit gebied staat maar liefst negen keer op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, heeft onder andere Gaudí, Dalí en Picasso voortgebracht en er is om de haverklap een festival. Vergeet ook zeker niet de Catalaanse keuken te ontdekken: paella, tapas en cava in overvloed! Deze winter er nog even tussenuit? Wij tippen hieronder vijf must-sees in Catalonië!

Poblet Monastery

Romeinse havenstad Tarragona

Als je geïnteresseerd bent in oude stadjes met rijke geschiedenis en cultuur, is Tarragona de place to be. In de Romeinse hoofdstad van 3000 jaar oud vind je smalle straatjes en pleintjes waar de gezelligheid voelbaar is. Heerlijk dus om samen met je girls rond te dwalen, je social media vol te gooien met foto’s bij het stadsstrand en te genieten van het eten zoals alleen Catalanen dat kunnen maken.

Tarragona

Art Nouveau in Barcelona

Uiteraard kan Barcelona op deze lijst niet ontbreken. De Art Nouveau stijl is overal terug te zien, bijvoorbeeld in de nog altijd niet voltooide Sagrada Familia en het Parc Guëll, waar je Gaudí’s meest bijzondere kunstwerken kan bewonderen. Nog niet genoeg gekregen van deze unieke stijl? Met de Barcelona Pass Modernista ben je binnen no-time bij alle Art Nouveau highlights van de stad en de omliggende gebieden.

Sagrada Familia

Het klooster van Montserrat

De berg Montserrat is al eeuwen een bekende bestemming. De Romeinen aanbeden hier Venus in een aan haar gewijde tempel. Het is een heerlijke wandeling naar de top met prachtig uitzicht en een bezoekje aan dit klooster als beloning. Na al dat wandelen beloon jij jezelf uiteraard met een extra glas sangria.

Het klooster van Montserrat

Kunstenaarsroutes van Gaudí tot Picasso

Misschien ligt het aan het Catalaanse water, maar het gebied heeft flink wat bekende kunstenaars voortgebracht. Gaudí, Miró Picasso en Dalí hebben allemaal in Catalonië gewoond en gewerkt. Er zijn verschillende routes uitgestippeld om deze eigenzinnige mannen eer aan te doen. Een top-tip is om een auto te huren en één van de routes te volgen. Zo bezoek je niet alleen locaties die belangrijk waren voor de kunstenaars, maar geniet je ook van het ongelooflijk mooie landschap dat hen inspireerde.

Parc Guëll

De menselijke toren

Het toppunt van de Catalaanse cultuur – vrij letterlijk – is de menselijke toren. El Castell, wordt gevormd door teams die soms wel tot 10 rijen hoog op elkaars schouders klimmen om zo de hoogste toren te maken. Wie zich avontuurlijk voelt kan meedoen, dan maar hopen dat je niet onderaan staat en al dat gewicht moet dragen. Uiteraard kan je het spektakel ook gewoon bekijken. Volle straten, traditionele muziek en natuurlijk heerlijke hapjes en drankjes ontbreken niet tijdens zo’n feest, net als de echte Catalaanse gezelligheid.

De menselijke toren El Castell