Budget maand – deel 2

De uitdaging gaat verder! Het is de eerste zaterdag van mijn nieuwe avontuur. Na een week vol goedkope aardappelmaaltijden met vlees uit de aanbieding, hebben we zin in een lekkere zaterdag-avondmaaltijd. Ook hebben we natuurlijk lekkere snacks nodig voor ’s avonds. Zonder concreet plan vertrek ik naar de supermarkt.

De zaterdagavond-uitdaging

Ik struin enige tijd rond in de supermarkt. Pfff…het kost me wel veel meer tijd om iedere keer goedkoop eten bij elkaar te zoeken. Ook wordt mijn creativiteit op de proef gesteld om steeds weer een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Ik besluit om eerst maar wat snacks uit te gaan kiezen, dat is wat leuker om mee te beginnen. Het goedkoopste bier, de goedkoopste chips en koekjes zijn zo gevonden. Mijn vriend heeft me op het hart gedrukt om géén goedkope cola te kopen, hij heeft dan liever sinas of 7-up. Bij de AH Basic Lemon (de goedkoopste 7-up variant) aangekomen, merk ik iets vreemds op. De helft van de flessen Lemon is gevuld met een gele vloeistof, de andere helft met een doorzichtige. Ik ga toch maar even navragen of dit wel helemaal normaal is. De teamleider zegt dat de gele Lemon nieuw is, er is een kleurstof aan toegevoegd. Twijfelend pak ik dan toch maar de doorzichtige fles. Ik hoop dat mijn vriend nog blij met me is na vanavond!
Voor de avondmaaltijd besluit ik vandaag om voor vis te kiezen. Goedkope vis natuurlijk. Het wordt pangasiusfilet uit de diepvries. Dit kost €2,49, maar er zitten wel 6 filets in een verpakking, dus we kunnen er nog vaker van eten. Ik ken een lekker recept met kabeljauw. Met wat aanpassingen kan dit vast een lekker recept met panga worden.

Lekker gekruid, met wat tomaten, paprika en kaas, gaat de pangasiusfilet de oven in. We eten er gegratineerde aardappelen bij. Het goedkope bier gaat in een glas. Het ziet het er meteen een stuk gezelliger uit, want het etiket is niet om aan te zien! Dat valt ons sowieso op bij al deze goedkope producten. Het is heus niet allemaal vies, maar de verpakking schreeuwt niet echt “Koop mij!”.

En hoe smaakt het?

Tijd om te proeven. De panga is wat smakelozer dan de kabeljauw, maar de maaltijd is toch lekker. ’s Avonds zitten we voldaan met onze goedkope chips te genieten van ons Netflix-abonnement. Ja, je moet je prioriteiten stellen, hè. De chips is best lekker. In mijn herinnering was de goedkoopste chips zo droog en smakeloos als snippers karton. Mijn vriend test de AH Basic Lemon. Deze kan net door de beugel, maar de nasmaak bevalt hem niet. Nadat hij zijn glas leeg heeft gedronken, vertel ik hem van de verschillende kleuren vloeistof in de Lemonflessen. Genoeg Lemondrank hem! Volgende keer toch maar sinas dan???

Budget deel 2

Conclusies Budget Week 2

Het grootste gedeelte was een succes, met een behoorlijke besparing in de portemonnee. Weer een missie geslaagd dus!

  • Goedkopere alternatieven zoals de vis en het bier zijn oké, maar wat smakelozer.
  • De chips is lekker, maar AH Basic heeft weinig variatie in goedkope chips
  • En 2 verschillende kleuren Lemon???? Trek zelf je conclusie…

Volgende week ga ik op zoek naar nóg goedkope alternatieven. Zijn de Lidl en de Aldi écht veel goedkoper? En is je gulden een daalder waard op de markt?

Recept Panga-Ovenschotel

Benieuwd naar het recept én het orginele kabeljauw-recept (en het verschil in prijs natuurlijk!)?

[ezcol_1half]

Pangasiusrecept (2 personen)

  • 2 Pangasiusfilets €0,832
  • Crème fraîche 200 gr €0,39
  • Citroensap €0,59
  • 5 Tomaten €1,065
  • Paprika €0,79
  • Zelf geraspte kaas €0,55
  • Viskruiden, peper en zout
    Totaalprijs: €4,21

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

Kabeljauwrecept (2 personen)

  • Kabeljauwfilets €3,05
  • Boursin 250 gr €1,75
  • Citroensap €0,59
  • Tomaten €1,06
  • Paprika €0,79
  • Zakje geraspte kaas €1,49
  • Viskruiden, peper en zout
    Totaalprijs: €8,73

[/ezcol_1half_end]                                                     

  • Verdeel de crème fraîche of Boursin over de vis.
  • Snijd de paprika in kleine stukjes.
  • Ontpit de tomaten en snijd in kleine stukjes.
  • Bestrooi de vis naar smaak met viskruiden, peper en zout. Besprenkel met citroensap.
  • Ontdooi de vis en dep deze droog met keukenpapier. Leg de visfilets naast elkaar in de ovenschaal.
  • Vet een ovenschaal in met olie.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de tomaten- en paprikastukjes en verdeel deze over de vis.
  • Strooi de geraspte kaas erover.
  • Doe de vis ongeveer 25 minuten in de oven.