Het aspergeseizoen is geopend! En zo eet je het witte goud op zijn best

De lente is nu echt aangebroken en dat betekent ook weer tijd voor mijn favoriete seizoensgroente: de asperge! Groene asperges zijn van begin van het jaar tot ongeveer juni verkrijgbaar, omdat ze in kassen worden geteeld. De witte asperges daarentegen zijn enkel verkrijgbaar tussen april en juni. Dat maakt ze extra speciaal! Ik kijk dan ook ieder jaar weer uit naar het moment dat de eerste witte asperges verkrijgbaar zijn.

De witte asperges worden ook wel het witte goud genoemd – en niet voor niets: Asperges zitten boordevol vitamines en mineralen, die goed zijn voor je gezondheid én ze dragen bij aan de spijsvertering. Daarnaast zijn gewoon heerlijk, met name de topjes!

asperge - witte goud

The queen of veggies is enorm veelzijdig: klassiek met ham, in een romige soep, door de salade of zelfs verwerkt in een dessert.  Aangezien dit de eerste asperges van het seizoen zijn, houd ik het zo puur mogelijk – en stiekem ook snel en makkelijk, zodat we snel weer in de zon kunnen gaan zitten. Het recept is lekker old school: asperges, ham, krieltjes en een gepocheerd eitje.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 kg asperges – Best een flinke portie, maar je moet er van genieten nu het kan!
  • 500 gr krieltjes
  • 2 eieren
  • 200 g kwaliteitsvolle achterham
  • Paar plakjes serranoham

Recept voor klassieke asperges

Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de plakjes serranoham gespreid op de bakplaat en zet ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. De ham moet lekker knapperig worden.  Kook de krieltjes in een pan met water en zout gaar in ongeveer 15 minuten.

Tijd om aan het witte goud te beginnen. Elke keer moet ik weer mijn grote vriend Google aanspreken als het aankomt op het koken van asperges. Eigenlijk is het heel simpel: breng een pan met water aan de kook, voeg de asperges toe en laat 5 minuten koken.  Na 5 minuten  zet je het vuur op een heel laag pitje en laat je de asperges nog 10 minuten in de pan verder garen. Heb je dikkere asperges? Laat ze dan een paar minuten langer koken. 

Time to poach an egg! Zet een pan met water op het vuur – het is echt de laatste pan – en breng het water tot het kookpunt. Zet dan het vuur lager. Breek 1 ei in een apart bakje en laat rustig in het water ‘vallen’. Je kan na 30 seconden met een lepel het eiwit wat meer vorm geven. Doe daarna hetzelfde met het 2de eitje.

En klaar is kees! Leg de asperges op een bord met de krieltjes en de achterham. Leg het gepocheerd eitje op de asperges en kruimel de serranoham erover.  Ik vind het heerlijk om het geel van het ei als saus te gebruiken voor de asperges, maar je kan natuurlijk altijd hollandaisesaus toevoegen.

klassiek recept met asperges

Geen seizoen zonder asperges, geen asperges zonder wijn!

De zon schijnt en we genieten van de eerste asperges… Daar ontbreekt nog een ding: een wit wijntje! Asperges zijn niet zomaar met elke wijn te matchen, daarom hier de lekkerste aspergewijnen. Voor als je geen genoegen neem met de supermarktwijnen, genaamd ZOETE WITTE of DROGE WITTE:

Klassieker en uitgeroepen tot aspergewijn van 2018: Corte Fontana – Custoza – 2017. 

Wijn vanuit de streek bij het Gardameer. Droog, soepel, fruitig en zacht van smaak.

Minder traditioneel maar zeker niet minder lekker:  Duffour Père & Fils – Gasconge – 2017. 

Frisse neus met mooie zuren. Tikkeltje geparfumeerd. Mijn favoriet!