Angst voor de tandarts? Met deze tips kom je er vanaf

Een bezoek aan de tandarts, voor niemand echt een pretje. Maar wat als je een ware angst hebt ontwikkeld voor het bezoekje aan de tandarts of de mondhygiënist? Steek in ieder geval je kop niet in het zand, maar ga naar die afspraak. Een gezond gebit betekent immers een betere algemene gezondheid én minder bezoekjes aan die o zo geliefde tandartspraktijk. Met deze tips overwin je jouw angst voor de tandarts.

Erken je angst

Ontkennen heeft geen zin (meer). De weg naar een angstvrijbezoek aan de tandarts begint bij het erkennen van je angst. Ga bij jezelf eens na waarom je zo bang bent voor een behandeling van de tandarts of mondhygiënist? Waarschijnlijk komt het door een eerdere nare ervaring met deze persoon of een zeer pijnlijke behandeling. Sta eens goed stil bij waar deze angst vandaan komst.

Zoek de juiste behandelaar

Of je nu op zoek bent naar een tandarts of mondhygiënist in Amsterdam of in Den Bosch. In veel plaatsen vind je professionals gespecialiseerd in angstbeheersing. Binnen deze praktijken zijn ze getraind in het omgaan met patiënten met angst en wordt er met extra veel begrip en geduld hiermee omgegaan. Maak je angst hier bespreekbaar en overschrijf negatieve ervaringen met positievere behandelingen.

Praat met je tandarts

Bij je huidige tandarts of mondhygiënist blijven? Bespreek openlijk je angst voor de behandeling met hen. Zij kunnen je dan geruststellen en je tijdens de behandeling stap voor stap laten weten wat er gaat gebeuren. Zo ben je beter voorbereid op wat gaat komen en kan er rekening worden gehouden met jouw persoonlijke situatie.

Werk aan angstbeheersing

Angst is een slechte raadgever wordt wel eens gezegd. Zeker de angst voor de tandarts of mondhygiënist. Voor een gezond gebit is het nu eenmaal nodig om af en toe met je mond open in de stoel te gaan liggen. Wil je grip krijgen op je angst, dan kunnen zelfbeheersingstechnieken je weleens helpen. Denk hierbij aan ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en het zoeken van afleiding tijdens de behandeling.

Overweeg sedatie

Heb je al het bovenstaande geprobeerd en maak je dan nog steeds met forse tegenzin en knikkende knieën een afspraak voor jouw gebitscontrole? Dan is het wellicht een idee om sedatie te overwegen om je angstgevoelens tijdelijk te onderdrukken. Ook hierin zijn natuurlijk weer veel verschillende varianten te bedenken. Overleg hiervoor uitgebreid met jouw behandelaar.