6 tips om je haar te beschermen tegen de zon

De zomer is in volle gang en we genieten volop van de zonnige dagen. Helaas niet geheel zonder gevaar, want huid en haar hebben het flink te verduren in die brandende hitte. Hoewel we de fles zonnebrand goed weten te vinden, vergeten we soms dat ons haar ook bescherming nodig heeft tegen de beschadigende stralingen van de zon. Hierbij dan ook enkele tips om te voorkomen dat jouw haren binnen de kortste keren als een droog bosje stro op je schouders hangt.

Hydratatie met hoofdletter H

Net zoals je je huid hydrateert om uitdroging te voorkomen, heeft je haar ook vocht nodig. Blootstelling aan de zon kan het haar uitdrogen, waardoor het broos en dof wordt. Hoe je dit aanpakt? Gebruik een goede shampoo zonder palmolie en hydraterende conditioner om het haar te voeden. Door conditioner regelmatig (zeker iedere week) goed in het haar te laten intrekken, bereik je een mooi effect.

Petje op

Hoe kun je de zon nu beter blokkeren door de straling direct te blokken? Draag wat vaker een hoedje, pet of sjaal om je haren (en hoofdhuid!) te bedekken. Zo houd je het hoofd net even wat koeler en voorkom je dat je te lang wordt blootgesteld aan die hevige directe zonnestralen.

SPF voor het haar

Net zoals je je huid beschermt met zonnebrandcrème, zijn er ook speciale zonbeschermingsproducten voor het haar beschikbaar. Zoek naar haarverzorgingsproducten die SPF (Sun Protection Factor) bevatten. Deze producten creëren een beschermende laag op het haar, waardoor de schadelijke effecten van de zon worden verminderd. Breng ze aan voordat je naar buiten gaat en herhaal dit op een dag.

Vermijd hitte

Het is puf heet! Niet alleen in het buitenland volgt de ene hittegolf na de ander, ook in Nederland tikken we regelmatig temperaturen aan die ver boven het gemiddelde stijgen. Warm, dat hebben we het dus sowieso wel. Reden te meer om nog meer extra warmte – zoals die van stylingtools – zeker in de zomer zoveel mogelijk te vermijden. Laat je haar zoveel mogelijk natuurlijk drogen of kies voor een stylingtool die het haar zo min mogelijk beschadigt.

Spoelen spoelen spoelen

Een verfrissende duik in het zwembad kan heerlijk zijn op een hete zomerdag, maar het chloor in het water kan schadelijk zijn voor je haar, net zoals het zoute zeewater. Spoel je haar altijd grondig met zoet water na het zwemmen om zout, het chloor en eventuele andere chemicaliën te verwijderen. Dit helpt om je haar gezond te houden en kleurvervaging te voorkomen.

Vitaminen

Super handig, al die tips voor bescherming van buitenaf. Maar gezond haar begint natuurlijk met een goede gezondheid. Zorg dan ook voor een uitgebalanceerd dieet rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine A, C, E, omega-3 vetzuren en biotine. Je zult zien, jouw zomerse coupe zal stralen!