5 niet te missen highlights in Andalusië

Malaga, een populaire Spaanse gemeente én de op een na grootste stad van Andalusië. Ben je op zoek naar zon, zee en strand, dan kun je hier je hart ophalen, maar er is meer. Ik verbleef 1,5 week op een uur rijden van de stad nabij het bergdorpje Salayonga met uitzicht op zee. Geen drukke boulevard, maar zingende krekels tussen de olijfbomen. Naast mañana mañana onder de Spaanse zon, ging ik op roadtrip door Andalusië en bezocht deze 5 highlights.

Frigiliana

Andalusië staat bekend om zijn witte dorpjes die het droge steile berglandschap sieren. In vroegere tijden was het het Moorse islamitische volk dat er heerste. De invloeden hiervan zijn op vele plekken nog goed terug te zien. Zo ook in misschien wel het mooiste witte dorp van de omgeving Malaga; Frigiliana. Het kleine witte bergdorp ligt ten noorden van de kustplaats Nerja en is niet geheel onverwacht een trekpleister onder toeristen. Wandel door de pittoreske straatjes, doe een proeverijtje op één van de vele terrasjes met uitzicht op de bergen en duik in de bijzondere geschiedenis van deze plek. Een absolute aanrader!

Frigiliana - Old town

Alhambra, Granada

Wanneer je in Andalusië bent mag je Granada zeker niet overslaan! In deze stad aan de rand van het het machtige Sierra Nevada gebergte, vind je het eeuwenoude en wereldberoemde Alhambra. Het Alhambra is een historisch fort en middeleeuws paleis gesticht door de Moorse heersers van het koninkrijk Granada. Het complex van deze historische plek telt een oppervlakte van maar liefst 140.000 m2 met diverse paleizen, een spectaculaire tuin en prachtig uitzicht op de stad. Wil je het Alhambra graag bezoeken? Zorg dan dat je op tijd jouw tijdslot reserveert. Hoewel je zonder toegangsticket een deel van het complex op kan wandelen, dien je voor de paleizen en de tuin een toegangsbewijs te kopen en voor het beroemde Nasrid Palace zelfs een tijdslot te reserveren. Er zijn diverse tour operators die tickets voor het Alhambra verkopen. Let goed op wat er inclusief is en wat niet. Zo voorkom je dat je onnodig te veel betaald. De officiële site? Die vind je hier.

highlights Andalusië

Caminito del Rey

Dit ooit zo levensgevaarlijke koningspad loopt van Álora naar Campillos door de schitterende El Chorro kloof en ligt op zo’n 60 km landinwaarts van de stad Malaga. Het pad ontstond rond het jaar 1900 om spullen tussen de Chorrowatervallen en de Gaitanejowatervallen te transporteren voor de bouw en het onderhoud van de hydraulische installaties aan beide kanten. Alfons XIII van Spanje gebruikte het pad om de dam Conde del Guadalhorce te openen, waarna het pad zijn huidige naam kreeg el Caminito del Rey (bron: Wikipedia). Je tocht start op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum. Een pendelbus brengt je vanaf de parkeerplaats naar de oplooproute van de noordingang van de kloof. Bij de ingang krijg je een helm uitgereikt en kan jouw tocht langs de steile klif met of zonder gids beginnen. Niet alleen word je getrakteerd op spectaculaire hoogtes en kletterende watervallen, de natuur die je tegenkomt laten jouw Jurassic Park herinneringen verbleken.

Zin om deze toch van circa 7 km te maken? Ook hier geldt een quota voor het aantal bezoekers per dag. Reserveer dan ook op tijd een ticket en tijdslot. Tip: het weer kan er erg wisselend zijn. Je doet er goed aan een truitje/jasje mee te nemen en poncho voor in het geval het regent.

Malaga stad

Zin om lekker te shoppen en te proeven van Spaanse hapjes en drankjes op een zonnig terras? De stad Malaga heeft alles te bieden voor een heerlijk dagje uit. Van hippe tapas restaurants tot een Irish pub en van de bekende modeketens tot boetieks. Zin in een beetje cultuur? Bezoek het Picasso museum, ontdek de Moorse geschiedenis in het Alcazaba en duik in de Spaanse food wereld. Een heerlijk stedentripje binnen jouw Andalusië avontuur. Lees hier meer over de highlights van Malaga stad.

Malaga

Parque Natural de Sierras de Tejeda

Een echte natuurliefhebber? Niet alleen de bergen van de Sierra Nevada zullen je overdonderen met hun natuurschoon, ook Parque Natural de Sierras de Tejeda is een bezoek waard als je houdt van een stevige wandeling. Het park ligt zowel in de provincie Malaga als Granada en kent hoge toppen zoals die van La Maroma (2.080 m), Navachica (1.832 m) en Lucero (1.776 m). Door het gebied lopen diverse wandelpaden voor het maken van dagtochten of meerdaagse trektochten. Wel zin om te wandelen, maar niet om zo hoog de bergen in te trekken? Vanuit het dorpje Árchez zijn een tweetal leuke korte routes uitgestippeld geschikt voor ieder niveau. Ook Frigiliana is het startpunt van diverse tochten.

highlights Andalusië