4 tips voor het kopen van een bank

Ben je net verhuisd of wil je jouw huidige woonkamer een totaal andere uitstraling geven? Een bank kan het verschil maken, maar het kopen van een bank kan nog best een hersenkraker zijn. Wordt het een driezitter, een hoekbank, en wat te zeggen over de kleur? 4 handige tips voor het kopen van een bank.

Maak een overzicht van de ruimte en indeling:

  • Meten is weten! Pak je meetlint en noteer de afmetingen van de kamer waarin de bank moet komen te staan. Maak een plattegrond op schaal waarin je de verschillende meubelstukken plaatst. Knip uit gekleurd papier modellen banken die je overweegt, bijvoorbeeld meerdere type hoekbanken, een driezitter of een loungebank. Hierbij houd je dezelfde schaal aan als jouw plattegrond. Nu kun je gaan schuiven in de plattegrond die je hebt gemaakt. Uiteraard bestaan hier ook online programmaatjes voor zoals Floorplanner, maar wat is er nu leuker dan een goed knutselwerkje?
  • Niet alleen de indeling van de kamer is belangrijk (waar zit je, waar eet je), een bank moet ook bij de ruimte passen qua vorm en stijl. Zo past een hoekbank beter in een grote ruimte en slankere banken beter in langgerekte smalle woonkamers. Zoek inspiratie op bijvoorbeeld Pinterest en puzzel net zo lang op jouw zelfgemaakte plattegrond tot je de perfecte match hebt gevonden.

Loungen of lezen? Bepaal wat jouw bank voor jou moet doen

  • Schitterend natuurlijk, zo’n kaarsrechte fluwelen bank met statige knopen, maar als jij vaak onderuitgezakt ligt te Netflixen voor de televisie, is dit wellicht niet te bank voor jou. Bedenk dan ook goed hoe jij jouw bank het meest gebruikt. Kijk je er bijvoorbeeld veel televisie? Doe je regelmatig een dutje? Of lees je onder de leeslamp graag een goed boek? Met dit in je achterhoofd maak je de keuze voor een bank direct een stuk eenvoudiger. 
  • Het gebruik is één, een tweede is wie gaat de bank gebruiken? Woon je bijvoorbeeld alleen of met een heel gezin? Heb je huisdieren of vaak bezoek? Aan de hand hiervan bepaal je hoeveel mensen (en dieren) je op de bank kwijt wil.
Tips voor het kopen van een bank

Kies het juiste materiaal en ontwerp

    • Top! Je weet door jouw plattegrond hoe groot jouw bank moet zijn en hoeveel mensen (en dieren) erop moeten kunnen passen. Dan is het nu tijd om na te denken over het materiaal van de bank. Leren banken zijn bijvoorbeeld duurzaam en gemakkelijk schoon te maken (dag honden- en kattenharen!), terwijl stoffen banken vaak comfortabeler zijn en een luxe uitstraling geven. Ga bij jezelf na welke uitstraling het beste bij jou en jouw interieursmaak past en hoe je jouw zitplek schoon wilt gaan houden. Doe hierbij ook een nauwkeurig kleurenonderzoek; wordt jouw bank een eyecatcher of ga je voor een neutrale noot in jouw interieur?
    • Op jouw nieuwe bank wil je natuurlijk kunnen zitten (en liggen, seksen en meer). Belangrijk dan ook dat je een bank voor de aanschaf test. Iets wat natuurlijk in de woonwinkels makkelijk kan (dat zitten en liggen dan). Ga je proefzitten? Let dan vooral op de kwaliteit van het frame en de kussens. Beiden moeten stevig zijn, voldoende ondersteuning bieden en tegen een stootje kunnen. Een bank is immers een aanschaf voor de langere termijn.

Stel een budget en vergelijk prijzen

  • Last, but not least: het budget. Een goede bank is een hele investering. Niet gek, want je hoopt met een bank ook zeker zo’n 7 tot 15 jaar te kunnen doen. Het aanbod aan banken is groot en ze variëren ook nog eens sterk in prijs. Bepaal van te voren welk budget jij beschikbaar hebt, zo voorkom je dat je teleurgesteld wordt in jouw zoektocht. Houd hierbij ook rekening met extra kosten zoals levering en eventuele garanties.
  • Vergelijk ook prijzen bij verschillende winkels en houd aanbiedingen in de gaten. Probeer ook eens te onderhandelen. Misschien krijg je de levering dan wel gratis of ontvang je een mooi sierkussen cadeau.

Meer tips voor het vernieuwen van je interieur? Je leest ze hier.