Cottage cheese, of hüttenkäse, is de laatste tijd steeds populairder aan het worden. Naar mijn mening niet onterecht! Ik ben al een hele tijd fan van dit fijne product. Cottage cheese bevat namelijk weinig koolhydraten en vet en zit bomvol eiwitten. Vooral voor fanatieke sporters, zoals ik, is dat erg fijn! Daarnaast is cottage cheese gewoon heel erg lekker en kun je het ook voor oneindig veel verschillende gerechten, van zoet tot hartig, gebruiken. “Zoete gerechten met kaas?! Jakkie!”, denk je nu waarschijnlijk, maar wacht maar tot je het geproefd hebt! Omdat ik een grote cottage cheese fan ben, deel ik hieronder drie van mijn favoriete receptjes!
Zoet ontbijtje met blauwe bessen & noten
Dit is één van mijn favoriete ontbijtjes! En heel eerlijk gezegd eet ik het soms ook lekker als lunch, gewoon omdat het kan. Wat heb je nodig:
- 150 gram cottage cheese
- 10 gram cacaopoeder
- 50 gram blauwe bessen
- 50 gram aardbeien
- 10 gram ongezouten cashewnoten
- Eventueel wat zoetstof
Meng de cottage cheese en de cacaopoeder goed door elkaar. Voeg eventueel wat zoetstof toe, ik zelf gebruik altijd drie druppeltjes van deze zoetstof, in de smaak chocolade. Vervolgens doe je de aardbeien, blauwe bessen en cashewnoten erdoor en klaar! In een handomdraai een heerlijk, gezond ontbijtje op tafel. Weer eens wat anders dan een boterham met kaas!
Hartige muffins met kaas en bacon
Deze muffins maak ik regelmatig als lunch of avondeten maar ik neem ze ook weleens onderweg mee als snack. Zowel warm als koud zijn deze hartige muffins namelijk erg lekker! Voor deze muffins heb je nodig:
- 150 gram cottage cheese
- 1 ei
- 1 eiwit
- Ui
- Prei
- 20 gram geraspte kaas
- 3 plakjes bacon
- Peper, zout en eventueel kruiden
- Muffinvormpjes
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd daarna de ui en prei in stukjes. Je kan zoveel ui en prei nemen als je zelf lekker vindt en uiteraard kan je ook andere groenten gebruiken. Meng vervolgens de cottage cheese, ei, eiwit, ui en prei allemaal door elkaar. Breng het op smaak met wat peper en zout en eventueel kruiden die je lekker vind, zoals bijvoorbeeld rozemarijn of paprikapoeder. Het mengsel wordt niet helemaal glad, je blijft wat stukjes houden door de cottage cheese, dit is normaal. Als alles gemengd is giet je het in muffinvormpjes. Het beste kan je een siliconen muffinvorm gebruiken, dat werkt makkelijker dan papieren vormpjes. Plaats de muffins voor ongeveer 22-25 minuutjes in de oven en tadaa; een heerlijke hartige snack staat op tafel! Met dit recept maak je ongeveer 5 muffins.
Ontbijtmuffins
Ik houd van muffins, dus het liefst eet ik deze de hele dag door, ook bij mijn ontbijt. En met deze gezonde ontbijtmuffins kan dat dus ook gewoon! Voor deze lekkere, zoete ontbijtmuffins heb je nodig:
- 100 gram cottage cheese
- 1 ei
- 10 gram vanille eiwitpoeder
- 30 gram banaan
- 50 gram blauwe bessen
- 10 gram cashewnoten
- Muffinvormpjes
- Blender
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een blender de cottage cheese, het ei, de banaan en het eiwitpoeder. Heb je geen eiwitpoeder in huis? Geen probleem! Je kunt dit eventueel weglaten of vervangen door wat gewoon vanillepoeder of cacaopoeder. Als het een mooi, glad mengsel is voeg je de blauwe bessen en cashewnoten toe en roer dit voorzichtig door elkaar. Giet het mengsel in muffinvormpjes (liefst weer de siliconen variant). Uit dit recept haal je ongeveer vier muffins. Laat ze even bakken in de oven voor zo’n 15-20 minuutjes. Even laten afkoelen (niet helemaal, ze zijn het lekkerst wanneer ze nog een beetje warm zijn) en smullen maar!