De 15 bezienswaardigheden langs de zuidkust van IJsland

Zoals je in mijn blog van vorige week kon lezen, ben ik een week in IJsland geweest. En zoals ik daar had beloofd, zou ik alle bezienswaardigheden die ik gezien heb nog op een rijtje zetten.

Hraunfossar en Barnafoss
Aan de oostkant van IJsland liggen twee watervallen heel dicht bij elkaar. Hraunfossar is een waterval die over een breedte van zo’n 900 meter gaat, waarbij je allemaal kleinere watervalletjes ziet lopen. Barnafoss ligt echt nog geen 50 meter verderop en heeft wat meer weg van een soort wildwaterbaan. Sowieso spelen watervallen een grote rol als je het hebt over bezienswaardigheden in IJsland.

waterval hraunfossar
waterval hraunfossar
waterval barnafoss
waterval barnafoss

Golden Circle (Gulfoss, Pingvellir, Geysir)
Waar je gerust een dag voor uit kunt trekken, is de Golden Circle. Deze drie toeristische trekpleisters liggen dusdanig dicht bij elkaar dat je ze binnen één dag alle drie kunt zien. Gulfoss is een waterval die in twee delen naar beneden stort. Pingvellir is een nationaal park waar je echt wel een paar uur voor nodig hebt om doorheen te wandelen. Bij Geysir vind je een aantal geisers. Eén van deze geisers is Strokkur en die spuit elke 5 tot 10 minuten een enorme hoeveelheid water de lucht in. Supertof, maar het meurt er wel naar rotte eieren :p Van alle bezienswaardigheden van IJsland is de Golden Circle wel één van de bekendste.

waterval gulfoss
waterval gulfoss
de ijslandje vlag in nationaal park pingvellir
de ijslandse vlag in nationaal park pingvellir
een uitbarsting van geiser strokkur
een uitbarsting van geiser strokkur

Seljalandsfoss

Eén van de tofste dingen in IJsland vond ik de waterval Seljalandsfoss. Deze waterval is niet heel breed, maar wel 65 meter hoog en daardoor onwijs imposant. Wat bij deze waterval zo tof is, is dat je er achterlangs kunt lopen. Let op: je komt er wel kletsnat weer uit / achter vandaan. Ik was zo eigenwijs om mijn regenbroek niet aan te trekken en dat resulteerde in een doorweekte spijkerbroek .. :p

waterval seljalandsfoss
waterval seljalandsfoss

Skogafoss
Skogafoss is eveneens een waterval. Met een breedte van 25 meter en een hoogte van 60 meter is ‘ie behoorlijk imposant. Aan de rechterkant van de waterval kun je met een trap omhoog lopen. Als je een gematigde conditie hebt (lees: vrij weinig conditie), dan is het een pittige klim om boven te komen haha! Maar ben je eenmaal boven, dan kun je niet alleen even uithijgen en bijkomen, maar heb je ook een prachtig zicht op Skogafoss.

waterval skogafoss
waterval skogafoss

Seljavallalaug
Eén van de bezienswaardigheden in IJsland die ik zelf ook echt supertof vond, is Seljavallalaug. Dit is een zwembad, buiten in de natuur, waarbij het water natuurlijk verwarmd is. Niet zo heerlijk warm als de Blue Lagoon (zie verderop in dit blog), maar toch aangenaam.

Je komt bij Seljavallalaug door een stuk te lopen, waarbij je ook een rivier over moet steken. Als je dit handig doet, houd je droge voeten. Als je het op mijn manier doet, dan eindig je eerst met een rechterschoen vol water en als je van schrik op je linkervoet overspringt, dan loopt ook die schoen vol water.

Het soppende geluid van je kletsnatte (en koude!) voeten en sokken is het echter allemaal waard als je uiteindelijk tussen de bergen zwemt in Seljavallalaug 🙂

buitenzwembad seljavallalaug
buitenzwembad seljavallalaug

Jökulsárlón
Van alle toffe bezienswaardigheden in IJsland vond ik het gletsjermeer Jökulsárlón toch eigenlijk wel het gaafste om te zien. Dit meer is nog niet eens zo oud, maar is inmiddels al 23 vierkante kilometer groot. Hier drijven altijd ijsschotsen en ijsbergen rond. Nu viel het nog mee, maar het schijnt dat het over een maand nog veel voller ligt.

En als je de andere kant oploopt, kom je bij de zee uit, waar ook grote ijsschotsen in drijven. Heel indrukwekkend en tof om te zien hoe de golven stuk slaan op de ijsschotsen.

gletsjermeer jökulsárlón
gletsjermeer jökulsárlón

Svartifoss
In nationaal park Skaftafell (echt een aanrader voor hikers) vind je de waterval Svartifoss. Wat hier zo gaaf aan is, is dat de waterval tegen een muur van zwart basalt te zien is. Dat ziet er onwijs indrukwekkend uit. Om bij waterval Svartifoss te komen, moet je ongeveer 1,9 kilometer lopen, allemaal heuvel-op. Een behoorlijk pittige klim, maar het uitzicht is het zeker waard. En: de terugweg gaat een stuk sneller 😀

waterval svartifoss
waterval svartifoss

Dyrhólaey
Eén van de bezienswaardigheden in IJsland is Dyrhólaey. Dit is een groot gesteente waar een halfrond stuk uit is. Ik had me er heel wat van voorgesteld, maar als je er eenmaal vlakbij bent, is het gat toch niet zo heel indrukwekkend groot. Vanaf het punt waar wij stonden, kon je ook beneden het zwarte zand strand op (wat wij in verband met hoog water niet gedaan hebben, dan had je namelijk volle schoenen gehad 😉 ).

dyrhólaey en het zwarte zand strand
dyrhólaey en het zwarte zand strand

Sólheimasandur vliegtuigwrak
Vlakbij Dyrhólaey ligt het Sólheimasandur vliegtuigwrak. In 1973 stortte een Amerikaans vliegtuig neer in IJsland. De wrakstukken van dit vliegtuig liggen nog steeds op het strand, vlakbij zee. Er zijn wel enkele stukken van het vliegtuig verdwenen, zoals de vleugels en het staartstuk.

Voorheen kon je altijd met de auto naar het Sólheimasandur vliegtuigwrak, maar inmiddels is de weg afgesloten. Wil je er komen, dan zul je 4 kilometer moeten wandelen. Enige nadeel als je hier half op de dag komt: er staan onwijs veel mensen om het wrak heen, dus het is lastig om een foto te maken waarop je echt alleen het vliegtuig ziet.

Volg je Wie is de Mol?, en heb je het seizoen gezien waarin de groep naar IJsland ging, dan komt het vliegtuigwrak je waarschijnlijk bekend voor. Er is destijds namelijk een opdracht met dat vliegtuig geweest, waar het seizoen mee startte. Mede daardoor vond ik het erg tof om dit vliegtuigwrak in het echt te zien.

sólheimasandur vliegtuigwrak
sólheimasandur vliegtuigwrak

Sun Voyager
Als je in IJsland bent, ga je uiteraard ook naar Reykjavik toe. Daar vind je de Sun Voyager: één van de bezienswaardigheden in de hoofdstad van IJsland. Deze boot is een ode aan de zon. Laatstgenoemde is overigens behoorlijk zeldzaam in IJsland 😉

sun voyager in reykjavik
sun voyager in reykjavik

Hallgrímskirkja
In Reykjavik vind je ook de Hallgrímskirkja. Dit is de hoogste kerk in IJsland (74,5 meter). Vanuit de kerk heb je een uitzicht over de hele stad. In verband met een uitvaart was de kerk echter gesloten van 11 tot half 3, waardoor wij niet boven zijn geweest om van het uitzicht te genieten.

hallgrímskirkja
hallgrímskirkja

Blue Lagoon
De Blue Lagoon is een soort spa met geothermisch verwarmd water. Gemiddeld is het water zo’n 36 tot 39 graden Celsius en dat is echt heerlijk! 😀 Het water is rijk aan mineralen en daarom goed voor je huid. Het wordt echter afgeraden om met je haar onder water te gaan, want dan krijg je – zoals het door één van de medewerkers gezegd werd – minstens een week het kapsel van Tina Turner.

Tijdens het zwemmen kun je genieten van een drankje in de drijvende bar en kun je een maskertje halen om op je gezicht te doen. Er zijn voldoende plekken om lekker even te zitten, waaronder op diverse banken en in een grot. Uiteraard allemaal in het heerlijke, warme water.

O ja, zoveel bezig geweest met zwemmen en maskertjes in de Blue Lagoon dat het aan een fatsoenlijke foto een beetje ontbreekt ..

bue lagoon
bue lagoon