10 redenen waarom Yoga goed voor je is

Vanaf het moment dat ik binnen stap bij de Yoga studio voel ik rust. De zachte pastelkleuren, de geurkaarsen en de tonen van de pianomuziek zorgen ervoor dat de stroming van gedachten mijn hoofd verlaten. Met mijn comfortable Yoga outfit en zachte badstof sokjes aan, neem ik plaats op de Yoga mat. Ik hoor de zachte stem van de lerares die rustig alle oefeningen uitlegt. Langzaam laat ik alle prikkels los, Mijn lichaam kalmeert, maar is tegelijkertijd bezig om sterker te worden en blokkades op te lossen. De les wordt afgesloten met een fijne meditatie oefening en kopje kruidenthee. Moe, maar met een voldaan gevoel stap ik na de les op de fiets. “Wat was deze yoga les fijn!”, zei ik toen ik thuis kwam. Met een warm gevoel in mijn lichaam en een opgeruimd hoofd ben ik gaan slapen..

Vind je Yoga maar zweverig of meer voor ‘geitenwollen sokken mensen’, maar heb je nog nooit een les geprobeerd? Dan zou ik niet te snel oordelen.  Ik ben heel enthousiast en daarom geef ik je 10 redenen waarom Yoga goed voor je is:

  • Sterk én lenig: Door het regelmatig stretchen van de spieren worden je spieren flexibeler. Daarnaast worden je spieren en botten sterker, omdat je Yoga houdingen minutenlang vast houdt.
  • Houding: Yoga helpt je om je bewuster te worden van je lichaam en je lichaamshouding te verbeteren.
  • Gezondheid: Gedraaide houdingen  geven de organen een lichte massage wat de bloedcirculatie in de organen stimuleert en waardoor opgehoopte afvalstoffen vrij worden gemaakt, zodat deze het lichaam kunnen verlaten.
  • Meer zuurstof: Door op een andere manier te ademen en de volledige capaciteit van je longen te benutten, neem je meer zuurstof op in je lichaam.
  • Bloeddruk verlagen: Yoga kan helpen om de bloeddruk weer omlaag te brengen. Vooral  ontspanningsoefeningen zoals meditatie  kunnen hierbij helpen.
  • Focus: Yoga leert je om te focussen op het ‘ding’ waar je mee bezig bent. Door zoveel mogelijk in het moment te zijn en bewust te ademen is je aandacht in het  hier en nu.
  • Balans: Yoga is gezond, omdat het helpt om  balans in je leven  te creëren. Balans is uiteindelijk de sleutel naar een gelukkig leven. Weten wanneer je rust moet nemen en wanneer je door kunt zetten.
  • Energie: Stress, zorgen en piekeren zorgen ervoor dat je minder energie hebt. De ontspanningsoefeningen helpen je om minder stress te ervaren, waardoor je meer energie krijgt.
  • Controle: Yoga helpt helpt je jouw zenuwstelsel te resetten en hier meer controle over te krijgen. Hierdoor kan je goed schakelen tussen inspanning en ontspanning.
  • Zelfwaardering: Yoga verhoogt je zelfwaardering, omdat je de tijd neemt om aan je lichaam en aan je geest te werken.

yoga-pose

Beginnen met Yoga?

Ben je enthousiast geworden en wil je beginnen met Yoga? Er zijn verschillende vormen van Yoga. Het is belangrijk dat je een vorm kiest die bij je past en waar je je goed bij voelt. Er zijn heel veel Yoga studios in Nederland te vinden waar je (meestal) gratis een proefles kan volgen.

Bron: happywithyoga.com