Zo viert Amsterdam Pride 2022

De steden kleuren regenboog tijdens de Pride Week 2022! Negen dagen lang viert Amsterdam dat je mag zijn wie je bent en mag houden van wie je maar wilt. Want helaas heeft de LHBTQIA+ gemeenschap het nog steeds niet makkerlijk, óók niet in Nederland! Gelukkig zijn er in ons land een aantal supersterke rolmodellen die laten zien dat je mag zijn wie je wilt zijn. Denk aan visagiste Nikkie de Jager, model Loiza Lamers en acteur, activist en Drag King Thorn de Vries. En daar staan zij voor. Kijk hieronder hoe Amsterdam Pride 2022 viert.

The Student Hotel

The Student Hotel is het officiële Pride Hotel van 2022. Tijdens de Pride Amsterdam 2022 biedt Pride University een programma aan waarin iedereen leert en elkaar inspireert met betrekking tot LGBTQIA+-onderwerpen.

Blauw wordt roze: de politie

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuigingn, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaand, aldus de politie en onze Grondwet Artikel 1.

Fly me to the rainbow: KLM

Voor Pride 2021 plaatste KLM deze clip op hun socials, wat een enorme betrokkenheid opleverde: bijna 100.000 views en bijna 600 reacties.

Rainbow fire: de brandweer

De Pride vlaggen wapperen op alle locaties van Brandweer Amsterdam-Amstelland.

🏳️‍🌈We vlaggen omdat we laten zien dat we de gelijke behandeling van iedereen steunen. 

🏳️‍🌈We vlaggen omdat we gelijkheid in alle vormen van liefde steunen.

🏳️‍🌈We vlaggen omdat we veiligheid, vrijheid en respect voor iedereen in onze regio (en organisatie) steunen. 

🏳️‍🌈En we vlaggen voor iedereen die dat nu nog niet heeft.

Durexxx

Even een shout out naar deze geweldige boot van Durex tijdens Canal Pride 2022. Spot jij hem op de grachten? Enjoy!

De Westerkerk

De Westerkerk naast het Homomonument is vanaf vandaag tot en met vrijdag tijdens Pride Amsterdam in regenboogkleuren verlicht.

A’DAM TOREN

De A’DAM Toren staat al dagen te shinen in de kleuren van de regenboog. Een lust voor het oog en een mooi statement om de strijden voor het recht van gelijke behandeling en het kunnen zijn wie je bent.

Nationale Opera en Ballet

Deze week worden overal in de stad veelkleurige Progress Pride-vlaggen gehesen. Om het tweede weekend van Pride af te trappen, vertegenwoordigt de Nationale Opera en Ballet deze vlag vandaag ook op hun kanalen, op de manier die ons het beste past: door middel van dans. In dit fragment uit Wubkje Kuindersma’s (@doubleyou_choreographer) prachtige choreografie ‘Anatomy of Light’, uitgevoerd als onderdeel van Made in Amsterdam, dragen de dansers kostuums in alle kleuren van de regenboog, ontworpen door Tatyana van Walsum. Door hun eigen persoonlijkheid brengen ze de verschillende tinten licht in beeld.

Over de LHBTQIA+ community

Hoewel we eerder spraken over de LHBT community, zijn er in de afgelopen jaren een aantal letters bijgekomen om bepaalde vormen van seksualiteit de duiden. L staat voor Lesbisch, H voor homo, B voor Biseksueel en T voor transgender. Daaraan zijn toegevoegd Q van Queer, I van intersekse, A van aseksueel en de + die aanduidt dat er nog meer indelingen mogelijk zijn. Meer weten over wat de LHBTQIA+ inhoudt? Check deze serie van NPO Kennis.