Vruchtbaarheidsproblemen? Yara maakt het bespreekbaar

POWERVROUWEN, EEN SERIE VAN EN OVER INSPIRERENDE VROUWEN. OF ZE NU EEN EIGEN ONDERNEMING HEBBEN, EEN TOFFE CREATIEVE DUIZENDPOOT ZIJN, SUPERMAMA ZIJN OF EEN EIGEN VERHAAL HEBBEN: VAN DEZE VROUWEN WIL JE MEER WETEN. INSPIRERENDE VERHALEN DIE ALLES TE MAKEN HEBBE MET DROMEN NAJAGEN EN HET LEVEN VIEREN. HOE ZE DAT DOEN? EN WAT HUN LEVENSMOTTO IS? WIJ DRONKEN EEN BAK KOFFIE MET ZE EN DUIKEN IN HUN VERHAAL..

Yara Mairin Janson is 30 jaar oud, pas getrouwd en woont samen met haar grote liefde in een droomhuis in Veenendaal. Dit jaar is zij gestart met ondernemen; met haar bedrijf YM Social Studio verzorgt ze content creatie, organiseert zij brand shoots en ontwerpt marketing strategieën voor diverse merken. Geen verkeerde keuze, want als we naar haar Instagram pagina kijken worden we getrakteerd op esthetische looks en inspiratie op het gebied van natuur, yoga, reizen, DIY projecten (bijvoorbeeld haar bruiloft!) en fotografie. Dat haar leven niet alleen maar ‘Insta-perfect’ is laat ze ons steeds vaker (ook online) zien. Zo deelt ze uitgebreid over het traject bij een vruchtbaarheidskliniek dat zij en haar man doorlopen om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. Wij spraken Yara over haar werk, dromen en de obstakels die zij onderweg tegenkomt.

Powervrouw Yara
Yara Mairin door Pauline van der Gulik

Waar kunnen mensen jou van kennen?

Ik denk niet dat mensen mij kennen, maar ze mogen me wel leren kennen! Op mijn Instagram pagina deel ik vooral open over de leuke maar ook minder leuke aspecten van ons leven. Ik hoop hiermee anderen het gevoel te kunnen geven dat ze niet alleen zijn in hetgeen zij doormaken.

2. Waar sta je op dit moment in het leven?

Betreft de liefde, ons zelf verbouwde huis en werk, ben ik heel dankbaar en gelukkig. Vroeger had ik nooit durven hopen dat ik op deze vlakken zou staan waar ik nu sta. Betreft ondernemen ben ik in mijn eerste jaar soms nog wat onzeker, maar over het algemeen kan ik rondkomen van doen wat ik leuk vind.

Mijn gezondheid laat soms nog wel wat te wensen over en ook lopen wij voor onze kinderwens bij een vruchtbaarheidskliniek. Gezien het leven echt niet altijd makkelijk en leuk is probeer ik vooral ook open de minder leuke aspecten van ons leven te delen, in de hoop dat iemand hier steun uit haalt. Zo deel ik dus ook eerlijk over ons vruchtbaarheidstraject. Helaas krijg ik op mijn openheid soms ook nare reacties. Denk aan mensen die het nodig vinden om te delen dat zij het ‘egoïstisch’ vinden om hulp te vragen wanneer je geen kindje op een natuurlijke wijze kan krijgen. Wanneer je je open uitlaat over een thema, horen deze reacties er nu eenmaal bij. Gelukkig krijg ik over het algemeen vooral veel lieve berichten van andere wensouders die steun halen uit mijn verhaal.

Yara

Wat zijn jouw dromen op persoonlijk en zakelijk vlak?

Op persoonlijk gebied hoop ik dat mijn gezondheid voor een langere periode stabiel zal zijn en dat ik daardoor lichter kan leven met meer plezier in plaats van zorgen. Op zakelijk gebied hoop ik dat mijn onderneming mag groeien en dat ik rond mag komen van voornamelijk doen waar ik blij van word. Mijn thuisbasis, liefde, vrienden en familie geef ik al zeker een 10/10. Hier haal ik dan ook altijd mijn kracht uit!

Wat is de mooiste, pijnlijkste, grootste les die je tot nu toe hebt mogen leren?

Dat wanneer je hele vervelende dingen hebt meegemaakt, dit niet hoeft te betekenen dat je in de toekomst niet alsnog gelukkig kan worden. Ik heb geleerd dat hulp vragen heel sterk is. Nog een mooie les, die eigenlijk heel cliché is, maar zo waar, is dat geluk echt in de kleine dingen van het leven zit. Er is zoveel om van te genieten.

Welk taboe zou jij willen doorbreken?

De taboes die ik graag zou willen doorbreken zijn de taboes omtrent het willen en krijgen van kinderen. Een kleintje krijgen (als je een wens hebt) is een zegen, je kan geen kindje ‘nemen’ zoals je een pakje boter in de supermarkt haalt. Mocht deze wens – net als bij ons – niet eenvoudig op een natuurlijke manier te vervullen zijn, dan ben je toegewezen aan de medische zorg. Zeker geen makkelijk traject, waar nog veel taboes over rond gaan. Door te delen hoop ik een bijdrage te leveren aan het openen van het gesprek hierover.

Daarnaast hangt er ook nog zoveel taboe rondom mentale gezondheid. Zelf heb ik jarenlang rondgelopen met mijn trauma’s en PTSS, omdat ik dacht dat deze niet erg genoeg waren om hulp voor te mogen vragen. Onzin natuurlijk! Ik zou willen dat iemand mij toentertijd had verteld dat hulpvragen juist heel sterk is. Dan had ik eerder kunnen ‘helen’.

Yara Mairin door Marije Kocken
Yara Mairin door Marije Kocken

Wat is jouw levensmotto?

Leef in het moment! 

Zelf ben ik dit ook nog aan het leren, maar het is zo belangrijk! Nog te vaak ben ik in het moment al bezig met de zorgen van morgen, of ben ik ergens niet geheel aanwezig omdat ik ondertussen met mijn telefoon bezig ben. Zonde! Want hierdoor mis je een heleboel. Ik probeer nu dus meer in het moment te leven, omdat ik merk dat dit me een stuk gelukkiger maakt. Hoe ik dit doe?

  • Mijn telefoon soms op vliegtuigstand zetten of volledig wegleggen;
  • Wanneer ik merk dat mijn hoofd druk is met to do’s, alles opschrijven zodat ik het daarna kan loslaten;
  • Proberen één ding tegelijk te doen in plaats van eindeloos multitasken;
  • Regelmatig aan het einde van de dag opschrijven waar ik dankbaar voor ben die dag;
  • Yoga en meditatie heb ik na lange tijd weer opgepakt;
  • Ook de dagelijkse klusjes probeer ik te doen met meer aandacht.

Welk advies zou jij jouw jongere ik geven?

Alles gaat voorbij en alles wordt uiteindelijk echt beter. Hou vertrouwen, je zou eens moeten zien waar je over 20 jaar staat!

Wil je Yara’s verhaal blijven volgen? Volg haar via Instagram op @Yaramairin